Linkovi

Tramp brani kontroverznu kandidatkinju za direktorku CIA


Kandidatkinja za direktorku CIA Đina Haspel
Kandidatkinja za direktorku CIA Đina Haspel

Predsednik Donald Tramp kaže da je Đina Haspel, njegova kandidatkinja za direktorku Centralne obaveštajne agencije (CIA) kritikovana zbog toga što je bila „prestroga prema teroristima“.

On je reagovao na Tviteru nakon što je Haspel ponudila da povuče svoju nominaciju jer su pojedini u Beloj kući bili zabrinuti zbog njene uloge u kontroverznim metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

“U ovim veoma opasnim vremenima imamo najkvalifikovaniju osobu, ženu, koju demokrate ne žele jer je bila prestroga prema teroristima. Đina, pobedi!”, napisao je Tramp.

Kako je objavio “Vašington Post” Haspel se pribojavala potencijalno žustrog potvrđivanja nominacije u Senatu, za koje je smatrala da može da naškodi ne samo CIA-i, nego i njenoj reputaciji.

List je objavio da su se visoki zvaničnici administracije sastali sa Haspel u sedištu CIA-e i da je njena nominacija ostala da važi nakon tih razgovora.

Njena nominacija neće biti ugrožena partijskim kritičarima koji zastupaju Američku uniju građanskih sloboda i suprotstavljaju se CIA koja treba da obezbedi ljude u Americi”, rekao je Radž Šah, portparol Bele kuće.

Potvrđivanje nominacije Đine Haspel u Senatu zakazano je za sredu.

Ona je vršilac dužnosti direktora CIA i u toj obaveštajnoj agenciji je već 33 godine. Demokrate i liberali smatraju da je treba diskvalifikovati zato što je vodila tajni američki zatvor na Tajlandu gde je na osumnjičenima za terorizam primenjivana metoda “simuliranog davljenja”.

Agencija AP je objavila da je Haspel uverila senatore da će kao direktorka CIA-e biti protiv takvih brutalnih metoda.

XS
SM
MD
LG