Linkovi

Ograničen uspeh Kosova u sprovođenju reformi


Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova

Kosovo je prema izveštaju Evropske komisije o napretku imalo ograničen uspeh u sprovođenju reformi. Evropska komisija očekuje od Kosova da na evropskom putu, izgradi konsenzus oko ključnih strateških pitanja i ojača angažovanje u dijalogu sa Srbijom, kao i da sprovede sve postignute sporazume, posebno sporazum o Zajednici srpskih opština.

U izveštaju o napretku Kosova se navodi da Kosovo nije postiglo nikakav napredak u oblasti obrazovanja, zaštiti životne sredine i klimatkih promena. Pravosudni sistem i borba protiv organizovanog kriminala i dalje su na niskom nivou, a napredak je ostvaren u razvoju funkcionalnog ekonomskog tržišta. Kao uspeh je izdvojena i ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. U izveštaju se navodi i da Kosovo mora da preduzme dalje napore u normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova je navela da je veoma važno što je Vlada Kosova započela proces formiranja Zajednice srpskih opština i istakla da će ona biti osnovana u okviru kosovskog prava i da je to u duhu Briselskog sporazuma, ali da statut te Zajednice mora biti dogovor obe strane Beograda i Prištine. Ona je kazala da najava Srpske liste da će sami formirati Zajednicu srpskih opština, ako Priština do 20 aprila ne krene u njeno formiranje, nije zabrinjavajuća jer je kako je kazala premijer Kosova započeo taj proces.

„Radnje koje se jednostrano sprovode ne idu u pravcu dijaloga. Dakle veoma je važno da obe strane odu u Brisel i dogovore se oko statuta“, rekla je Apostolova.

Apostolova kaže da je rad na formiranju Zajednice srpskih opština trebalo da počne mnogo ranije, ali da za to nije odgovorna samo Vlada Kosova.

Lično sam učestvovala u nekoliko napora koje je uložio bivši premijer Isa Mustafa u pokretanju procesa. Na žalost tada je bilo vreme kada je Srpska lista bojkotovala Skupštinu i srpski ministri nisu učestvovali na sednicama Vlade. Dakle, svi napori su tada otišli u nepovrat“, kazala je Apostolova.

Novinare je zanimao i stav Kancelarije Evropske unije na Kosovu o tome što ni posle tri meseca od ubistva Olivera Ivanovića nisu otkriveni počinioci.

Tri meseca nisu pronađene ubice Olivera Ivanovića, to je stvarno tužno. Naša Kancelarija nije uključena oko toga, međutim Euleks je bio uključen kao savetodavac i oni su pružili ekspertizu kad je bilo potrebno. Mogu potvrditi da sve neophodne informacije koje su trebale da se razmene između Ministarstva pravde Srbije i istražnih organa na Kosovu su uvek prenete od strane naše Kancelarije. To je naša funkcija i mi pomažemo u razmeni informacija između dve pravne službe i sistema. Nadamo se da će istraga biti okončana konkretnim rezultatima“, rekla je šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Apostolova je kazala i da ne zna da li će tokom 2018. godine građani Kosova moći da putuju bez viza, jer prema njenim rečima, sve zavisi od Kosova, ali je dodala, da to takođe zavisi od Evropske komisije, koja donosi konačnu odluku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG