Linkovi

Premijer Bugarske u poseti Kosovu podstiče na sporazum sa Beogradom


Premijer Bugarske Bojko Borisov sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Prištini, 16. april 2018.
Premijer Bugarske Bojko Borisov sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Prištini, 16. april 2018.

Evropska Unija će biti potpuna samo kada i Zapadni Balkan postane njen deo, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači nakon razgovora sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim koji boravi u Prištini. Borisov je kazao da je potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine ključno za dalji put Srbije i Kosova ka EU.

Premijer Bugarske Bojko Borisov na Kosovo je došao na poziv predsednika Kosova Hašima Tačija tačno mesec dana pre početka Samita EU koji će se održati u Sofiji.

Tači je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Borisovim kazao da će sastanak 16. i 17. maja u Sofiji biti dobra prilika za prevazilaženje problema u regionu.

"Ja sam pozvan u Sofiju kao predsednik Republike Kosovo. Na tom skupu će glavna tema biti mir, Kosovo učestvovati na skupu u Sofiji i ja sam zahvalan premijeru Borisovu na intervenciji", rekao je Tači.

"Kosovo će se predstaviti u Sofiji onako kako ga je priznalo 116 zemalja, a tako će se ponašati i Bugarska, koja je priznala Kosovo", rekao je Borisov.

Tači i Borisov razgovarali su, kako je rečeno, o evropskom putu Kosova i država Zapadnog Balkana, kao i o bilateralnim odnosima Kosova i Bugarske.

"Evropska unija će biti potpuna samo onda kada Kosovo i cela Jugoistočna Evropa budu njen deo. To podrazumeva ne samo mir i stabilnost, već i podizanje stepena opšteg blagostanja", rekao je Tači.

Na pitanje novinara da li ima predlog za rešenje problema Beograda i Prištine i šta bi budući sporazum Beograda i Prištine trebalo da sadrži Borisov je istakao da se dijalog Beograda i Prištine treba nastaviti i rešiti sva pitanja.

"Ne mogu da vam dajem savete, ali ukoliko ne potpišete sporazum sa Beogradom ni Srbija ni Kosovo se neće pridružiti Evropskoj uniji", rekao je Borisov.

Predsednik Kosova odlikovao je Borisova predsedničkom medaljom za doprinos slobode i nezavisnosti Kosova.

Premijer Bugarske sastao se u Prištini i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.

XS
SM
MD
LG