Linkovi

Glasači u Nju Hempširu biraju predsedničkog kandidata Demokratske stranke


Glasanje na izborima u Nju Hempširu
Glasanje na izborima u Nju Hempširu

Birači u saveznoj državi Nju Hempširu, na severoistoku Sjedinjenih Država, galsaju u utorak na stranačkim izborima za predsedničkog kandidata Demokratske stranke.

Prvo su se, nešto posle ponoći, izjasnili birači u mestu Diksvil Noč, gde se birališta prvo otvaraju i na predsedničkim izborima. Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg dobio je dva glasa, a senator Berni Sanders i bivši gradonačelnik Saut Benda, u Indijani, Pit Butidžidž po jedan.

Ostala biračka mesta otvorena su nešto kasnije, a rezultati se očekuju u utorak uveče. Izbori u Nju Hempširu su posebno značajni nakon tesnog ishoda kokusa u Ajovi, koji će biti zapamćeni po sporom objavljivanju konačnih rezultata zbog problema sa aplikacijom koja se koristi za prikupljanje glasova.

Na kraju, Butidžiž je imao neznatno veći broj delegata od Sandersa koji, prema predizbornim anketama, ima prednost u Nju Hempširu.

Boljim rezultatima, nego u Ajovi, nadaju se i bivši potpredsednik SAD Džo Bajden i senatorke iz Masačusetsa i Minesote Elizabet Voren i Ejmi Klobučar.

Pobednik izbora Nju Hempširu, iako je reč o maloj državi, mogao bi da ima prednost na narednim unutarstranačkim izborima za demokratsku predsedničku nominaciju u Nevadi i Južnoj Karolini, koji se održavaju poslednje dve subote u februaru, posle čega se glasa u 14 država 3. marta.

Predsednik Donald Tramp je u Nju Hempširu u ponedeljak veče održao miting na kojem je kritikovao demokratske kandidate koje je optužio da "se bore jedni protiv drugih" i da "ne znaju šta rade".

Demokrate se nadaju da će izabrati kandidata koji bi imao najveće šanse da porazi Trampa na izborima u novembru. Prema anketama, svi pretendenti na demokratsku predsedničku nominaciju vode u odnosu na Trampa, ali se ta prednost smanjila poslednjih meseci.

XS
SM
MD
LG