Linkovi

Bajden kritikuje Butidžiža


Demokratska debata
Demokratska debata

U nameri da spase svoju kampanju, bivši potpredsedik Džo Bajden kritikovao je iskustvo Pita Butidžidža na mestu gradonačelnika Saut Benda u Indijani i upozoravao da on neće imati podršku afroameričkih glasača koji su najvažniji oslonac Demokratske partije.

"Ne verujem da ćemo kao stranka rizikovati, ako ja budem bio nominovan. Ali rizik je da nominujemo nekoga ko nikada nije imao višu javnu funkciju od gradonačelnika Saut Benda u Indijani", rekao je Bajden u subotu u Mančesteru.

Pre govora u Mančesteru, Bajdenov štab objavio je spot u kome poredi šta je on postigao kao potpredsednik, a šta Butidžidž kao gradonačelnik. U spotu se navodi kako je Bajden pomogao da predsednik Barak Obama promeni zakone o zdravstvenoj zaštiti i da spase autoindustriju, dok je Butidžidž postavljao ukrasna svetla na mostovima i popravljao trotoare.

Štab Pita Butidžidža optužio je Bajdena da omalovažava posao koji se radi u malim gradovima širom Amerike.

"Odluka potpredsednika da napravi ovakav spot više govori o njegovoj trenutnoj poziciji u trci za nominaciju, nego o šansama Pita, kao gradonačelnika i veterana", naveo je portparol Butidžidža Kris Miger.

Bajden je tokom debate u petak rekao da će mu biti teško na izborima u Nju Hempširu, gde je senator iz susednog Vermonta Berni Sanders pobedio za više od 20 odsto 2016. Bivši potpredsednik nada se da će opstati do Južne Karoline gde se glasa krajem meseca i koja je prva savezna država na primarnim izborima sa ogromnom afroameričkom populacijom.

Prema ispitivanjima javnog mnenja, Butidžidž zaista ne uživa veliko poverenje Afroamerikanaca, i Bajden se nada će početni uzlet bivšeg graonačelnika proći.

"Ovo je stranka različitosti, zato smo i jaki i zato naš kandidat mora da ima takvu snagu", kaže Bajden.

Ankete pred sledeći "okršaj"

Demokratski kandidati za predsednika su u žurbi da osvoje što više simpatija, pre sledećih izbora u Nju Hempširu, koji bi mogli da ukažu na favorita, posle debakla u Ajovi.

Američki senator Berni Sanders i bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Bit Butidžidž su proglasili pobedu posle kokusa u Ajovi, na trećem mestu je senatorka Elizabet Voren, bivši potpredsednik Amerike Džo Bajden na četvrtom mestu.

Poslednji rezultati glasača u Nju Hempširu pokazuju da najmlađi kandidat Butidžiž uživa poverenje 25% birača, a najstariji Sanders samo jedan procenat manje. Voren je treća sa 14%, a Bajden četvrti sa 11%. Svi ostali imaju jednocifreni procenat podrške, a 7 odsto birača je neodlučno.

Anketa je pratila 500 demokratskih birača tokom dva dana, i potencijalna greška je plus ili minus 4,4 procenta. Od prvog ispitivanja 3. februara, rejting Butidžidža se podigao za 14 poena.

XS
SM
MD
LG