Linkovi

Srbija odbila novi instrument iz pakta o soc-ekonomskim pravima


Srbija na sednici Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava odbila preporuku da potpiše i ratifikuje Opcioni protokol uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Prema informaciji koju je u javnost pustila Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11, Srbija je, na toj sednici Saveta UN, prošla kroz treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda u kom je prihvatila 175 preporuka zemalja članica, a odbila 15 preporuka koje se tiču unapređenja zaštite ljudskih prava.

Pakt koji je Srbija odbila da potpiše otvara mogućnost pojedincima, koji smatraju da su žrtve kršenja ekonomskih i socijalnih prava, da po iscrpljivanju svih pravnih lekova u domaćem pravosuđu traže zaštitu Komiteta za ekonomska, socijalna i kulturna prava, saopštila je ova nevladina organizacija.

To je nezaobilazan instrument za zaštitu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava širom sveta, a potpisalo ga je 45 zemalja članica UN, dok su ga 23 zemlje članice ratifikovale.

Inicijativa A11 podsetila je da Ustavni sud Srbije u dosadašnjoj praksi nije pokazao da na odgovarajući način štiti ekonomska i socijalna prava, što se može ilustrovati odbacivanjem inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, ili neopravdano dugim vođenjem postupaka za ocenu ustavnosti odredbi zakona kojima se uvodi oporezivanje socijalnog stanovanja.

XS
SM
MD
LG