Linkovi

Nezaposlenost i odlazak mladih - ključni ekonomski izazov na Balkanu


Današnji skup ministara ekonomije zemalja regiona u Beču je svojevrsni uvod u samit o Zapadnom Balkanu, u okviru berlinskog procesa, koji će se ovog puta održati u Londonu - 9. i 10. jula. Organizatori skupa u Beču naglasili su nekoliko ključnih izazova: od nepripremljenosti regiona za vrijeme digitalizacije, do loše ekonomske i poslovne klime, koja je stvorila egzodus mladih, školovanih ljudi.

Ministri ekonomije regiona danas su bili "na zagrijavanju" za samit Zapadnog Balkana u Londonu, nastavak "Berlinskog procesa", koji u fokusu ima ekonomski napredak regiona.

Simon Mekdonald, šef diplomatskog servisa pri britanskom ministarstvu spoljnih poslova rekao je da se dašanja diskusija fokusirala, na ono što je nazvao "srcem Berlinskog procesa":

Nezaposlenost i odlazak mladih - ključni ekonomski izazov na Balkanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

"Kako što bolje da pomognemo ekonomski napredak regiona? Bavili smo se višegodišnjim akcionim planom regiona na polju ekonomije, i kako da se Zapadni Balkan pripremi za digitalnu budućnost, posebno za mlađu generaciju. Svi smo svjesni činjenice da Zapadni Balkan pati od zabrinjavajuće visokog procenta nezaposlenih mladih i egzodusa talenata. Takođe tražimo način da finansijski pomognemo mala preduzeća i one koji tek počinju sa biznisom, a iskustvo imamo iz sličnog projekta sprvedenog u gradu Londonu".

Ministarka ekonomije Austrije Margarete Šrambek primetila je da se trgovinska razmjena između zemalja Zapadnog Balakana i EU podigla na rekordni nivo.

"Ono što je podjednako važno jeste da se dva tržišta, ono regionalno i ovo u EU približavaju, stvarajući jedno zajednočko tržište za kompanije".

Međutim, kako od ideje do posla, kako ubijediti investitore, banke u regionu da podrže nove poslovne inicijative? Evropska komisija od naredne godine kreće sa posebnim fondom, koji bi trebalo bankama da smanji rizik ulaganja u poslovne inicijative u regionu.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han najavio je pozitivnu inicijativu:

"Uspostavićemo garancijski fond, koji će krenuti sa oko 150 miliona eura i trebalo bi da bude aktivan početkom naredne godine. Cilj mu je podrška finansijskim institucijama da podijele finansijski rizik sa investitorima, koji su voljni da načine korak više, da podrže preduzetnike sa dobrim idejama, ali ograničenim finansijskim sredstvima da te ideje i realizuju".

Evropski komesar ukazuje da posebnu pažnju treba posvetiti stvaranju energetskog tržišta, koje nije manje važno od transportnih veza i ljudskih veza unutra regiona i regiona sa EU.

Skori londonski samit bi trebalo da najavi i poseban skup ministara energije regiona za ovu jesen, kako bi se više učinilo na ovom polju, uvezivanju, korišćenju obnovljivih izvora energije, smanjenju ovisnosti regiona od vanjskih, ali i unutrašnjih političkih faktora. Ukratko - učinilo više na ukupnoj stabilnosti regiona.

"To je ono što mislim kada redovno ponavljam: ili ćemo, kao EU, da
izvozimo stabilnost, ili cemo da uvozimo nestabilnost",
zaključio je Han.

XS
SM
MD
LG