Linkovi

Razgraničenje otežava položaj srpske zajednice na Kosovu


Predstavljanje istraživanja "Kosovski Srbi u kontekstu razgraničenja".
Predstavljanje istraživanja "Kosovski Srbi u kontekstu razgraničenja".

U slučaju razgraničenja kosovski Srbi bi kao zajednica mogli da se suoče sa smanjenjem sadašnjeg stepena formalnih prava, kao i sa novim pritiscima - ocenjuje se u izveštaju Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative i Nove društvene inicijative.

U dokumentu "Kosovski Srbi u kontekstu razgraničenja", koji je predstavljen u sredu u Beogradu, navodi se da bi u slučaju razgraničenja postojala veća verovatnoća da usledi tihi egzodus Srba zbog nedostatka perpsektive i osećaja napuštenosti.

Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative je ocenila da istraživanje pokazuje da bi razgraničenje moglo da uzrokuje veće institucionalne, ali i vaninstitucionalne pritiske na Srbe na Kosovu, a kao poseban udarac za srpsku zajednicu, autori izveštaja navode mogućnost ukidanja zakonodavstva od vitalnog interesa za manjinske zajednice na Kosovu.

Milan Krstić iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative ukazuje da da ideja razgraničenja nije dovoljno objašnjena, a kao prvi rizik koji se pojavljuje kod tog rešenja on ističe moguću derogaciju postojećeg zakonodavnog okvira na Kosovu koji se, ionako, ne sprovodi najbolje.

Može se pretpostaviti da bi razgraničenje vodilo usitnjavanju srpske zajednice na Kosovu u slučaju da severna Mitrovica ostane u sastavu Srbije, kaže Krstić i podseća da su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve koji žive i rade južno od Ibra upozoravali na posledice u slučaju razgraničenja.

Igor Novaković iz Saveta za inkluzivno upravljanje je rekao da budući odnosi Srbije i Kosova moraju da budu određeni kroz sveobuhvatni sporazum, koji bi, po njegovim rečima, morao da precizno uredi i status kosovskih Srba.

XS
SM
MD
LG