Linkovi

Uhapšeni i optuženi pripadnici međunarodne sajber kriminalne grupe Lokbit


Osumnjičeni pripadnici jedne od najozloglašenijih svetskih grupa za sajber kriminal “Lokbit rensomver” uhapšeni su i optuženi u okviru međunarodne akcije (Foto: Reuters/Handout)
Osumnjičeni pripadnici jedne od najozloglašenijih svetskih grupa za sajber kriminal “Lokbit rensomver” uhapšeni su i optuženi u okviru međunarodne akcije (Foto: Reuters/Handout)

Osumnjičeni pripadnici jedne od najozloglašenijih svetskih grupa za sajber kriminal “Lokbit rensomver” uhapšeni su i optuženi u okviru međunarodne akcije koju su predvodili britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala i američki Federalni istražni biro (FBI).

Ova grupa je izvodila rensomver napade - u kojima su iz daljine zaključavali podatke u računarskim sistemima žrtava. Novac su zarađivali primoravajući svoje sajber žrtve da plate otkup za dešifrovanje ili otključavanje tih podataka, ali i da ukradene informacije ne bi dalje objavljivali ili preprodavali.

Američki Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da su dvojica ruskih državljana optuženi za upotrebu "Lokbit softvera" protiv kompanija i drugih entiteta širom sveta.

Informacija je obelodanjena u danu kada su se zvaničnici britanske agencije, američkog Sekretarijata za pravosuđe, FBI-ja i Evropola okupili u Londonu - da objave krah organizacije na čijoj se meti našlo više od 2.000 sajber žrtava.

Za sada je poznato da je na ime otkupa “Lokbit rensomver” nezakonito stekao više od 120 miliona dolara.

Preuzeli smo kontrolu nad njihovom infrastrukturom, zaplenili njihov izvorni kod i dobili šifre koji će pomoći žrtvama rensomvera da povrate svoje njihove sisteme“, izjavio je Grem Biger, generalni direktor britanske Nacionalne agencije za kriminal.

“Operaciju Kronos" sinhronizovano je sprovelo deset država.

Uhapsili smo, optužili ili kaznili neke od počinilaca i dobili sveobuhvatan pristup Lokbitovim sistemima. Od danas - Lokbit je zaključan”, rekao je Biger.

Agencija Rojters tražila je komentar od predstavnika Lokbita – koji nije odgovorio na upit te agencije.

Međutim, putem šifrovane aplikacije za razmenu poruka, saopštio je da raspolaže rezervnim serverima koji nisu ugroženi.

Američke vlasti terete Artura Sungatova i Ivana Kondratjeva za upotrebu Lokbit rensomver za targetiranje sajber žrtava u proizvodnim, logističkim, osiguravajućim i drugim kompanijama u pet svetskih država i Portoriku, kao i u drugim kompanijama sveta.

Takođe, Kondratjev je dodatno optužen u vezi sa upotrebom rensomvera tokom 2020. protiv jednog entiteta u Kaliforniji, naveo je Sekretarijat za pravosuđe.

Uz optužnice u Americi - u Poljskoj u Ukrajini uhapšene su dve osobe, izjaivo je zamenik izvršnog direktora operacija Evropola Žan-Filip Lekuf.

Znatan broj podataka prikupljenih u istrazi nalazio se u rukama organa za primenu zakona”, rekao je zvaničnik Evropola.

Lokbit je sa svojim saradnicima iznuđivao novac nekih od najvećih svetskih organizacija i kompanija poslednjih meseci. Grupa funkcioniše od 2019. godine, a prema podacima kompanije za sajber bezbjednost "Palo Alto Networks" u protekloj godini je odgovorna za 23% od gotovo 4.000 rensomver napada širom svijeta prošle godine.

U grupi prevladavaju osobe koje govore ruski jezik i ne napada bivše sovjetske zemlje. Zvaničnici navode da bi Lokbit mogao imati stotine članova, ali da nema dokaza da zemlja poput Rusije stoji iza grupe.

Pre nego što je neutralisana Lokbitova internet stranica prikazivala je sve veći broj žrtava rensomvera koji se ažurirala gotovo svakodnevno. Pored njihovih imena bili su postavljeni digitalni satovi koji su pokazivali broj dana koji je preostao do isteka roka za isplatu otkupnine.

XS
SM
MD
LG