Linkovi

Tim FBI eksperata stigao u Crnu Goru


Amblem američkog Federalnog istražnog biroa (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Amblem američkog Federalnog istražnog biroa (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Ministar javne uprave Crne Gore Maraš Dukaj saopštio je u četvrtak da je u Crnu Goru stigao tim FBI eksperata kako bi pomogao u istrazi hakerskih napada kojima su prethodnih dana bile izložene crnogorske institucije.

“Na moju inicijativu i poziv, naši međunarodni partneri iz FBI su već na terenu i pomažu da se prevaziđe jedan od najsloženijih napada na digitalnu infrastrukturu neke države u istoriji”, saopštio je Dukaj.

On je zahvalio američkoj ambasadi u Crnoj Gori “na podršci koju Vlada SAD pruža Crnoj Gori u ovim teškim trenucima”.

Hakerska grupa Kuba rensomver (Cuba Ransomwar) juče je preuzela odgovornost za navodnu krađu finansijskih podataka crnogorskog parlamenta, koji je saopštio da su ti podaci ionako bili dostupni na sajtu.

Iz Vlade je sinoć potvrdjeno da je napad izvela grupa Kuba rensomver, a ministar javne uprave Maraš Dukaj rekao je da je “to već navedeno na dark vebu, gdje će se objavljivati dokumenta hakovana iz određenih računara u našem sistemu”.

On je u sredu uveče rekao RTCG da je Kuba rensomver formirala poseban virus za ovaj napad koji se zove Zirodejt (Zerodate) i "ne može se kreirati ni za mjesec, ni za godinu".

Dukaj je iznio novu procjenu da je njegovo kreiranje koštalo oko 10 miliona dolara, te da do sada nije upotrijebljen u sličnim napadima.

XS
SM
MD
LG