Linkovi

Šef Mornarice za VOA: SAD pomno prate vežbe Irana u Persijskom zalivu


Arhiva - Na ovoj fotografiji napravila i objavila poluzvanična novinska agencija Fars 7. aprila 2015, iranski ratni brod Ablorz, priprema se za napuštanje iranskih voda u moreuz Hormuz. Moreuz, na istočnoj ivici Perijskog zaliva, jedan je od najvažjijih svetskih trgovinskih puteva.

Sjedinjene Države pažljivo prate iranske pomorske vežbe u Persijskom zalivu i sačuvaće slobodu plovidbe preko tih strateških vodeinih puteva koje Iran preti da će blokirati, rekao je čelnik Mornarice SAD za Glas Amerike (VOA) u četvrtak.

"Oni vrše vežbe. Mi ih posmatramo iz blizine", rekao je admiral Džon Ričardson, šef mornaričkih operacija, u eksluzivnom intervjuu. Zasigurno, nastavićemo da održavamo slobodu navigacije kroz ovaj veoma važan moreuz Hormuz".

Mornarica SAD brani norme pomorskog saobraćaja, koje dozvoljavaju prolaz kroz uske tesnace. Lociran na istočnoj ivici Persijskog zaliva, moreuz Hormuz jedan je od najvažnijih izvoznih ruta na svetu.

Iranski Korpus islamske revolucionarne garde nedavno je zapretio blokadom tesnaca, a zvaničnici SAD rekli su Glasu Amerike da su se desetine brodova okupile zbog iranske vojne vežbe.

"Pozicija za odgovor"

Ukoliko Iran pokuša da preseče tu rutu slobodne trgovine, kaže Ričardson, Mornarica SAD i njeni saveznici koji operišu u regionu, biće "kadri da odgovore na tu pretnju".

"Ukoliko treba da postanemo oštriji, pa - u poziciji smo da odgovorimo na to", rekao je on za VOA.

Mornarica SAD ima nosač aviona u tom regionu od marta. Odbrambeni zvaničnici SAD rekli su za VOA da je razarač naoružan vođenim raketama, USS Salivans, unutar Persijskog zaliva i da je nekoliko drugih brodova stacionirano u Bahreniu.

"Ne treba mi previše upozorenja da bih bio u stanju da odgovorim i pošaljem nekog tamo", rekao je Ričardson za VOA.

Drugi odbrambeni zvaničnik SAD rekao je za VOA da nosači aviona nisu uvek potrebni da bi se bio efektivan, ukazujući na nedavne udare u Siriji koji su izvedeni sa razarača, podmornice, krstarice i iz američkih aviona bombardera, uz pomoć Britanije i Francuske.

Tenzije između Irana i Sjedinjenih Država rastu od maja, kada je predsednik SAD Donald Tramp objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran potpisao sa glavnim svetskih silama, kako bi se obuzdale iranske nuklearne ambicije.

Prošle nedelje, američki sekretar za odbranu, Džim Matis, upozorio je Iran da ne zatvara moreuz Hormuz, rekavši da bi to bio napad na međunarodnu plovidbu, za koji je rekao da bi mogao da izazove "međunarodni odgovor kako bi se, čime god bude potrebno, ponovo otvorile pomorske linije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG