Linkovi

Rohani upozorava Trampa na "majku svih ratova"


Iranski predsednik Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je predsednika SAD Donalda Trampa da ne sprovodi neprijateljsku politiku prema Teheranu jer "Amerika treba da zna da je rat sa Iranom majka svih ratova". Istovremeno, Rohani nije isključio ni mogućnost pomirenja dve zemlje.

SAD vrše sve jači pritisak na Ian i uvode sankcije Teheranu posle odluke Donalda Trampa da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Iranski predsednik Hasan Rohani je rekao da "predsednik Tramp ne treba da se igra sa lavom, jer bi zbog toga mogao da zažali".

"Amerika treba da zna da je mir sa Iranom majka mira i da je rat sa Iranom majka svih ratova", rekao je Rohani.

"Niste u poziciiji da okrennete iranski narod protiv bezbednosti i interesa Irana", kazao je Rohani u odgovoru na spekulacije da Vašington radi na destabilizaciji vlade Irana.

Jedan zvaničnik SAD rekao je Rojtersu da Trampova administracija, putem agresivnih govora i komunikacije na internetu, pokušava da pritisne Iran da okonča razvoj nuklearnog programa i podršku militantnim grupama.

Iranski vhovni verski vođa Ajatolah al Hamnei je podržao ideju predsednika Rohanija da Iran blokira izvoz nafte iz drugih zemlja Persijskog zaliva ako njegov izvoz nafte bude ograničen zbog američkih sankcija.

Jedan iranski vojni komandant je ranije ocenio da je Trampova administracija spremna da izvrši invaziju na Iran.

XS
SM
MD
LG