Linkovi

Predlog izmena za trajanje studentskih i drugih viza


Američka viza u pasošu (Foto: AFP)
Američka viza u pasošu (Foto: AFP)

Trampova administracija predložila je da se ukine "trajanje statusa" na vizama za strane studente, učesnike programa razmene i one koji rade u međunarodnim medijima. Zvaničnici bi radije da uvedu fiksni datum trajanja, nego da dopuste da vize važe sve dok onaj ko ima vizu ne dobije diplomu ili završi istraživački projekat.

Trenutno, oni koji imaju F-1 vizu mogu da ostanu u zemlji dok ne završe studentski program na kome su ili dok ispunjavanju zahteve programa.

Sekretarijat za nacionalnu bezbednost objavio je u četvrtak predlog na 256 strana, kojim bi se odobravali datumi isteka vize od 4 godine i dve godine onima koji uče jezik, sa ograničenim mogućnostima da se prijave za produženje vize.

Kako je trenutno regulisano "trajanje statusa"?

"Trajanje statusa" znači da je umesto fiksnog vremenskog trajanja, stranim studentima dozvoljeno da ostanu u Sjedinjenim Državama dok ne dobiju diplomu, sve dok idu na punu nastavu i ne krše imigracione zakone, na primer da ne rade ilegalno.

Na koga se odnosi novi predlog?

Pravilo bi se odnosilo na one koji imaju F, J i I kategorije viza i imaju dozvolu da privremeno žive u SAD zbog višeg stručnog stepena, pojedince sa specijalnim veštinama, kojima je odobreno da budu u programima razmene u kojima se uči i radi, kao i na strane novinare.

Prema Sekretarijatu za nacionalnu bezbednost, državljani zemalja iz kojih se beleži visok stepen prekoračenja važenja vize, viši od 10 odsto, bi trebalo da imaju fiksno ograničen boravak na dve godine.

Oni koji su rođeni u državama ili su državljani zemalja koje Stejt department ima na listi sponzora terorizma, takođe bi trebalo da imaju ograničen boravak od dve godine u SAD.

Šta kaže Sekretarijat za nacionalnu bezbednost?

Sekretarijat za nacionalnu bezbednost smatra da su trenutna pravila uz znajačajno povećanje broja F viza akademskim studentima, J viza osobama na razmeni i predstavnicima stranih medija, "izazov za Sekretrijat da efikasno beleži i nadgleda ove kategorije ljudi koji nisu imigranti".

Sekretarijat dodaje da je "u skladu sa tim zabrinut za integritet programa i da je potencijalno povećan rizik za nacionalnu bezbednost".

Internet publikacija "Inside Higher Ed" objavila je da je za 15 odsto opao broj upisanih studenata u akademskoj 2020/2021 godini, sa 25 odsto manje stranih studenata. To bi moglo da znači 23 milijardi dolara manje za američku ekonomiju.

Sara Šprajcer, direktorka vladinih odnosa Američkog saveta za obrazovanje, kaže da postoji trend opadanja upisa stranih studenata u poslednjih pet godina, koji je decenijama ranije rastao.

"Mnogo stvari za koje je Sekretarijat zabrinut oko studentskih viza, kao što su sami korisnici, promena nivoa obrazovanja, vreme potrebno da se stekne diploma - to se već ionako prati kroz SEVIS sistem", navodi Šprajcer.

SEVIS je sistem koji sadrži informacije o studentima i onima na programima razmene.

"Naše ustanove beleže sve te infomacije Sekretarijatu kroz taj sistem, koji je napravljen posle 11. septembra 2001. Nije sada jasno kako će ovo da pruži Sekretarijatu više informacija nego što već imaju", dodala je.

Šta je sa onima koji su već u SAD?

Stiven Jejl Loer, profesor Kornel univerziteta, koji se bavi pitanjima imigracije, kaže da predložena pravila znače da će strani studenti koji su sada u zemlji, moći da ostanu po starim pravilima. On je dodao da pravilo može da zabrani produženje statusa stranim studentima ako imigracione vlasti zaključe da vlasnik vize ne beleži napredak na studijama.

"Predloženo pravilo bi značilo da većina stranih studenata mora da završi studije za 4 godine, a ne koliko god to obično traje. Na primer, studentima na doktoratu treba više od četiri godine da dobiju zvanje", kaže Jejl Leor.

Šta su osnove za produženje?

Nova pravila navode da zahtevi za produženje vize mogu biti odobreni "ako je dodatno vreme potrebno zbog čvrstih akademskih razloga, dokumentovane bolesti ili zdravstvenog stanja, ili okolnosti koje nisu pod kontrolom studenta".

Kada pravilo stupa na snagu?

Za sada je samo predlog i neće odmah stupiti na snagu. Javnost ima 30 dana da svoj komentar. Posle toga, imigraciona agencija će razmotriti sve komentare, napraviti predlog i poslati ga i Kancelariju za upravljanje i budžet na reviziju, pre nego što stupi na snagu.

Ako se imaju u vidu svi ovi koraci, stručnjaci za obrazovanje navode da ne očekuju da novo pravilo stupi na snagu pre novembarskih izbora, možda i ne pre inauguracije predsednika u januaru.

Bez obzira na to, stručnjaci ga vide kao prepreku za strane studente i druge.

"Ovo će imati dugotrajan i obeshrabrujući uticaj na nove studente koji planiraju da dođu u SAD da studiraju, koji imaju izbora da idu u zemlje koje su nam konkurencija, kao što su Kanada, Velika Britanija, Australija ili Novi Zeland", kaže Šprajcer.

XS
SM
MD
LG