Linkovi

Novi rensomver napad, pogođeno i do 1.500 firmi


ARHIVA, ILUSTRACIJA - Haker radi na računaru (Foto: AP)
ARHIVA, ILUSTRACIJA - Haker radi na računaru (Foto: AP)

Između 800 i 1.500 firmi širom sveta pogođeno je rensomver napadom, usredsređenim na američku kompaniju za informacione tehnologije Kaseja (Kaseya), saopštio je njen izvršni direktor u ponedeljak.

Fred Vokola, izvršni direktor kompanije sa sedištem na Floridi, rekao je u intervjuu da je bilo teško proceniti tačan uticaj napada u petak, jer su pogođeni uglavnom korisnici Kasejinih usluga.

Kaseja pruža softverske alate za prodavnice za autsorsing informacione tehnologije - kompanije koje se obično bave pozadinskim poslovima za firme koje su premale ili sa skromnim resursima da bi imale svoja tehnička odeljenja.

Jedan od tih alata ukinut je u petak, omogućavajući hakerima da parališu stotine preduzeća na pet kontinenata. Iako je većina pogođenih predstavljala manji problem, poput stomatoloških ordinacija ili računovođa, poremećaj se oštrije osetio u Švedskoj, gde je na stotine supermarketa moralo da bude zatvoreno, jer njihove kase nisu radile, ili na Novom Zelandu, gde su škole i vrtići ostali odsečeni sa mreže.

Hakeri koji su preuzeli odgovornost za napad zahtevaju 70 miliona dolara za vraćanje svih pogođenih datoteka preduzeća, iako su u privatnim razgovorima sa stručnjakom za sajber bezbednost i sa Rojtersom izrazili spremnost da svoje zahteve ublaže.

"Uvek smo spremni za pregovore", rekao je ranije u ponedeljak predstavnik hakera za Rojters. Predstavnik, koji je govorio preko interfejsa za četovanje na veb lokaciji hakera, nije naveo svoje ime.

Vokola je odbio da kaže da li je spreman da prihvati zahteve hakera.

"Ne mogu da komentarišem sa da, ne ili možda", rekao je na pitanje da li će njegova kompanija razgovarati ili isplatiti hakere. "Nema komentara na bilo šta što ima veze sa pregovorima sa teroristima na bilo koji način".

Vokola je rekao da je razgovarao sa zvaničnicima Bele kuće, FBI-ja i Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS), ali do sada nije dobio informacije da je pogođena neka oblast važna po nacionalnu bezbednost.

Budući da je Vokolina firma bila u procesu ispravljanja ranjivosti u softveru koju su hakeri iskoristili kada je izvršen napad rensomverom, neki stručnjaci za informacionu bezbednost pretpostavljaju da su hakeri možda pratili unutrašnju komunikaciju u njegovoj kompaniji.

Vokola je rekao da ni on ni istražitelji koju sproveli istragu u njegovoj kompaniji nisu videli bilo kakav znak toga.

"Ne verujemo da su bili u našoj mreži", rekao je. Dodao je da će detalji kršenja biti objavljeni "kada budu 'sigurni' i ako to bude u redu".

Prema istraživanju koje je objavila firma za sajber bezbednost ESET, desetak različitih zemalja pogođeno je ovim napadom.

XS
SM
MD
LG