Linkovi

Izraelski predsednik primio treću dozu Fajzerove vakcine


Izraelski predsednik Isak Hercoog prima treću dozu Fajzerove vakcine (Foto: Maya Alleruzzo/ via Rojters)

Izraelski predsednik Isak Hercog u petak je primio treću dozu vakcine protiv koronavirusa. Time je u Izraelu pokrenuta kampanja imunizacije starijih od 60 godina dodatnom, takozvanom "buster", dozom da bi se usporilo širenje delta soja virusa.

Hercog, koji ima 60 godina, primio je treću dozu Fajzer/Bajontek vakcine protiv Kovida 19 u Medicinskom centru Šeba u Ramat Ganu, blizu Tel Aviva.

Poručio je da je ponosan što je pokrenio inicijativu za vakcinaciju trećom dozom "koja je ključna za obezbeđenje normalnih uslova života koliko je god to moguće u pandemiji". Treću dozu je primila i Hercogova supruga.

Sa predsednikom i njegovom suprugom bio je i premijer Naftali Benet, koji je naglasio važnost treće doze vakcine u borbi protiv pandemije i obećao da će Izrael podeliti sve informacije prikupljene tokom imunizacije šire javnosti.

"Izrael predvodi u davanju treće doze starijima od 60 godina. Borba protiv pandemije Kovida je globalna. Kovid možemo samo zajedno da porazimo", poručio je Benet.

Izrael će novom kampanjom u suštini biti probno tle za treću dozu pre nego što je odobri američka Uprava za hranu i lekove (FDA). Izraelski premijer rekao je i da je 2.000 ljudi sa slabijim imunitetom već dobilo treću dozu bez neželjenih efekata.

Izrael je bio svetski lider u vakcinaciji. Oko 57 odsto od 9,3 miliona stanovnika je revakcinisano - 87 odsto starijih od 60 i više od 90 odsto starijih od 70 godina.

Međutim, od pojave delta soja, ministarstvo zdravlja je dva puta registrovalo pad efikasnosti vakcine protiv infekcija i neznatno smanjenje zaštite od teških oboljenja. Dnevni broj zaraženih u Izraelu porastao je na više od 2.000 sa samo nekoliko slučajeva pre par meseci. Trenutno je hospitalizovano oko 160 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG