Linkovi

Nevrijeme u SAD: Tornada i snažan vjetar, u južnoj Kaliforniji i snijeg


Olujni oblaci i snijeg iznad Los Anđelesa( Foto: AP/Richard Vogel)
Olujni oblaci i snijeg iznad Los Anđelesa( Foto: AP/Richard Vogel)

Savezne države u središnjem dijelu Amerike u ponedeljak broje povrijeđene i procjenjuju štetu nakon što su tornada i snažan vjetar pogodili to područje, dok su neki stanovnici Mičigena pet dana bez struje posle prošlonedeljne ledene oluje.

U Kaliforniji, Nacionalna meteorološka služba saopštila je da će zimska oluja ponovo zahvatiti tu državu do srijede, nakon što su stanovnici u nedelju imali kratak predah od nevremena.

U djelovima sjeveroistoka SAD, gdje nije bilo mnogo snijega tokom ove zime, sada su na snazi upozorenja na zimsku oluju. Meteorolozi takođe upozoravaju na snažan vjetar u ravnicama i moguća tornada u Dolini Ohaja (veći dio Ohaja, Indijane, Kentakija i Zapadne Virdžinije).

Saniranje posljedica tornada

U Normanu, u Oklahomi, 12 osoba je povrijeđeno u oluji, a lokalne ekipe procjenjuju štetu. U Oklahomi su zabilježena moguća tornada i naleti vjetra do 144 kilometra na sat, što je dovelo do obaranja drveća i dalekovoda i zatvaranja puteva, a pričinjena je i šteta na kućama oko gradova Norman i Šoni.

Tornado je u nedelju pogodio područje blizu mjesta Liberal u Kanzasu, saopšteno je iz meteorološke službe. Lokalni mediji prenose da je desetak kuća oštećeno, i da je jedna osoba lakše povrrijeđena.

Meteorolozi navode da je prijavljeno devet tornada u Kanzasu, Oklahomi i sjeverozapadnom Teksasu. Meteorološka služba planira da pošalje timove za procjenu štete da bi utvrdila jačinu tornada.

Prijetnja od nevremena na snazi je i u ponedeljak, a očekuje se snažan vjetar širom Doline Ohaja. Moguća su i tornada, naročito širom države Ohajo u ponedeljak, saopšteno je iz Centra za prognozu oluja. Meteorolozi prognoziraju snažan vjetar, sa naletima od 96 kilometara na sat, u Kanzasu i Mizuriju.

Oluja na sjeveroistoku

Iako se po regionalnim standardima ne očekuje ogromna oluja, dio država na sjeveroistoku SAD sprema se za moguće najveće sniježne padavine tokom ove, do sada, veoma blage zime.

Upozorenja na zimsku oluju izdata su za Kontektikat, Njujork, Masačusets, Nju Džersi i Roud Ajlend, a obilni snijeg se prognozira od ponedeljka veče do utorka poslijepodne.

U Bostonu bi moglo da padne više od 10 centimetara snijega što će otežati saobraćaj u utorak ujutro, a do 25 centimetara bi moglo da padne u zapadnom Masačusetsu, sjeverozapadnom Konektikatu u južnom Vermontu.

Ledena oluja u Mičigenu

U Mičigenu, ekipe pokušavaju da ponovo uspostave redovno snabdijevanje električnom energijom bez koje su neki stanovnici već pet dana.

U teško pogođenom jugoistočnom dijelu Mičigena, koji i dalje sanira posljedice ledene oluje i snažnog vjetra, dvije elektro kompanije saopštile su da je do ponedeljka ujutro više od 92.000 domova i preduzeća bilo bez struje.

Predah u Kaliforniji

U međuvremenu, stanovnici Kalifornije su imali kratak predah od nevremena nakon što je oluja dan ranije dovela do rasta vodostaja rijeka u području Los Anđelesa na opasan nivo, do plavljenja puteva i snijega u obližnjim brdima.

U Santa Klariti, u brdima sjeverno od Los Aneđelesa, pao je prvi veći snijeg od 1989. godine.

XS
SM
MD
LG