Linkovi

Sudari, otkazani letovi i jedna žrtva opasne ledene oluje na jugu SAD


Automobili na zaleđenom autoputu u Dalasu u Teksasu, 31. januara 2023.
Automobili na zaleđenom autoputu u Dalasu u Teksasu, 31. januara 2023.

U Teksasu i obližnjim državama padaju sneg i ledena kiša a zbog poledice su se dogodili brojni sudari, u kojima je stradala najmanje jedna osoba u Ostinu. U okrugu Trevis u Teksasu, koji obuhvata i Ostin, od osam ujutru policija u proseku na svaka tri minuta primi poziv o novoj saobraćajnoj nesreći, prema vebsajtu koji prati saobraćaj u tom okrugu.

Zbog nevremena je otkazano više od 1.700 letova, od kojih je skoro polovinu otkazala kompanija Sautvest Erlajnz.

Oluja je počela u ponedeljak a meterolozi najavljuju "nekoliko rundi" zimskih padavina u Teksasu, Oklahomi, Arkanzasu i Tenesiju.

U Arkanzasu, autoput I-40 koji povezuje glavni grad Arkanzasa, Litl Rok, sa Memfisom u Tenesiju, potpuno je okovan ledom i "ekstremno opasan" na području grada Forest Siti, objavila je gradska vatrogasna služba, koja je na svojoj Fejsbuk stranici objavila fotografije udesa i smrskane kabine jednog kamiona.

Upozorenje na zimsko nevreme trenutno je na snazi u velikim delovima Teksasa, Arkanzasa i Tenesija, kao i u Kentakiju, Zapadnoj Virdžiniji i južnim delovima Indijane i Ohaja. Škole i koledži u Teksasu, Oklahomi i Arkanzasu su zatvoreni ili su prešli na onlajn nastavu u utorak.

Prema podacima sajta Flajtaver (FlightAware), otkazano je više od 700 letova na međunarodnom aerodromu Dalas-Fort Vort, jednom od najvećih aerodroma u SAD.

Otkazivanje i pomeranje letova je novi problem za avio-kompaniju Sautvest koja je tokom novogodišnjih praznika otkazala oko 16.700 letova, zbog čega je pod istragom Sekretarijata za saobraćaj. Letovi su bili otkazani zbog lošeg vremena ali i zastarele tehnologije.

XS
SM
MD
LG