Linkovi

Sniježna oluja zatvorila škole i prizemljila letove u djelovima SAD


Zavijani putevi u Flegstafu, u Arizoni ( Foto: AP/Felicia Fonseca)
Zavijani putevi u Flegstafu, u Arizoni ( Foto: AP/Felicia Fonseca)

Velika sniježna oluja, praćena snažnim vjetrom i obilnim snijegom, zahvatila je u srijedu djelove Sjedinjenih Država. Stotine škola su zatvorene, avio saobraćaj je poremećen, a uslovi na putevima teški.

Više od 50 miliona Amerikanaca živi u oblastima u kojima je upozoreno na nevrijeme, dok se oluja kreće preko zapadnog i sjevernog dijela SAD ka istoku. U nekim mjestima se očekuje do 60 centimetara snijega i vjetar jačine do 97 kilometara na sat, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

U Sijuks Folsu, u Južnoj Dakoti, palo je više od 40 centimetara snijega sa naletima vjetra do 70 kilometara sa sat, a temperatura je 5 stepeni ispod nule.

Oluja je zahvatila i Kaliforniju, dok je na istoku praćena snijegom i susnježicom.

Zbog snijega, očekuje se otežani saobraćaj na srednjem zapadu, dok bi moglo da dođe do nestanaka struje u srijedu i četvrtak zbog zaleđenih dalekovoda i oborenog drveća, saopštili su metorolozi i upozorili da će "saobraćaj gotovo biti onemogućen".

Eksperti navode da su učestalost i intenzitet ovakvih oluja, uz ekstremnu vrućinu i sušu, simptomi klimatskih promjena. Dok je na istočnoj obali relativno umjerena zima, u sjevernom dijelu SAD bilježe se ekstremni vremenski uslovi kada je riječ o snijegu i niskim temperaturama.

Oluja je pogodila Kaliforniju u utorak i očekuje se da će trajati do kraja nedelje. Upozorenja na nevrijeme ne snazi su u glavnom gradu te države Sakramentu , nekim djelovima sjeverne Kalifornije i u planinskim područjima, sa velikim sniježnim padavinama i naletima vjetra do 64 kilometra na sat. U centralnom dijelu Kaliforniji, zaleđeni su putevi, navodi se iz meteorološke službe.

Više od 100.000 kuća i radnji je bez struje, uglavnom u središnjem dijelu Kalifornije. U Južnoj Dakoti, sjevernoj Nebraski i djelovima Minesote palo je oko 10 centimetara snijega i očekuje se da će tokom dana i u četvrtak pasti još do 30 centimetara.

Među najteže pogođenim gradovima je Mineapolis, gdje se očekuje 50 centimetara snijega i vjetar jačine od više od 70 kilometara sa sat.

"Pripremamo se za vjerovatno jednu od najvećih sniježnih oluja u istoriji Minesoti", upozorio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Sent Pola Melvin Karter.

Lokalni zvaničnici proglasili su vanredno stanje u Mineapolisu i susjednom Sent Polu, a vozačima je preporučeno da ne izlaze na puteve.

Školski sistem Mineapolisa najavio je da će do kraja nedelje časovi biti virtuelni za više od 29.000 učenika. Desetine školskih okruga otkazale su časove u Sjevernoj i Južnoj Dakoti, Koloradu i Vajomingu.

Oluja je izazvala haos u avio saobraćaju. Oko 3.500 letova je odloženo ili otkazano širom SAD, uključujući i 470 u Mineapolis i iz tog grada, pokazuju podaci vebsajta "Flightware.com".

Takođe je praćena ledenom kišom u području od centralne Ajove kroz Čikago do južnog Mičigena, gdje su ledom prekriveni putevi, drveće i dalekovodi.

XS
SM
MD
LG