Linkovi

Istraživanje: Većina u SAD očekuje pogoršanje odnosa sa američkim suparnicima


Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Većina punoljetnih Amerikanaca očekuje da odnosi Sjedinjenih Država sa supraničkim zemljama, kao što su Rusija i Severna Koreja, budu još više neprijateljski, pokazuje novo istraživanje, što je velika promena u javnom mnjenju u odnosu na period od pre četiri godine pod predsednikom Donaldom Trampom, prenosi agencija Asošijeted pres.

Dve godine od kako je Bajdenova administracija preuzela vlast, 60 odsto Amerikanaca kaže da će se odnosi sa suparnicima pogoršati, što je rast u odnosu na 26 procenata pre četiri godine u istom periodu Trampove administracije, pokazuju rezultati ankete koju su sproveli Pirson institut i Asošijeted pres - Centar za istraživanje javnih poslova NORC. Samo 21 odsto je navelo da će se odnosi sa saveznicima pogoršati, što je pad u odnosu 46 procenata za vreme Trampa.

Ukupno, 39 procenata očekuje da se pogorša pozicija SAD na međunarodnoj sceni, u poređenju sa 48 odsto građana koji su to očekivali 2018. godine. Na stavove o međunarodnoj poziciji zemlje utiču duboke političke podele u samoj Americi,

"Ti rezultati veoma jasno pokazuju kako stanačka ostrašćenost utiče na to kako demokrate i republikanci, pozitivno ili negativno, vide američku poziciju u inostranstvu", ocenjuje Šejla Kohanteb, politička naučnica i izvršna direktorka Globalnog foruma pri Pirson institutu za istraživanje i rešavanje globalnih konflikta, sa sedištem u Čikagu.

U kontekstu stavova koje građani u SAD izražavaju o američkim aktivnostima u inostranstvu, ključni faktor je "politički blok koji ostaje uz politički blok", kaže Kohanteb.

Pre četiri godine, tri četvrtine demokrata očekivalo je pogoršanje globalnog američkog statusa. Sada, otprilike isti procenat očekuje stabilnost ili poboljšanje u bliskoj budućnosti. U poređenju sa tim, oko 60 odsto republikanaca predviđalo je poboljšanje 2018. godine, a sada isti procenat očekuje da će aktuelna administracija napraviti pogrešne korake.

Međutim, dok Rusija intenzivira napad na Ukrajinu, tenzije u odnosima sa Kinom rastu zbog Tajvana i drugih pitanje, a SAD se suprostavljaju nuklearnim programima Severne Koreje i Irana, sličan procenat republikanaca i demokrata kaže da će se odnosi sa američkim suparnicima pogoršati naredne godine.

Prema anketi, postoji snažna podrška za američku spoljnu politiku kojom se štite žene i manjine širom sveta - iako mali broj ljudi smatra da Amerika radi dobar posao kada je reč o zaštiti istih prava na unutrašnjem planu.

Većina punoljetnih Amerikanaca smatra da je sprečavanje diskriminacije protiv žena i manjina širom sveta važan američki spoljnopolitički cilj i da američka vlada ima značajnu odgovornost da zaštiti prava tih grupa. Takođe, 78 odsto građana veruje da bi SAD trebalo da uskrate finansijsku podršku zemljama koje ne štite prava žena i manjinskih grupa.

Međutim, samo 20 procenata smatra da je Amerika lider u svetu po zaštiti prava žena i rasnih, etničkih i verskih manjina ili pripadnika LGBTQ. Mnogi misle da su SAD među nekoliko zemalja koje to dobro rade, ali oko trećine kaže da druge države to rade bolje.

"Američka politika nije usmerena na zaštitiu prava svojih građana u istoj meri u kojoj Amerikanci veruju da bi to trebalo da radimo u stranim zemljama", ističe Kohanteb iz Pirson Instituta.

XS
SM
MD
LG