Linkovi

Tramp upozorava Rusiju: Biće raketa u Siriji


Predsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući, 9. april 2018.

Pošto je ambasador Rusije u Libanu rekao da će ruske snage oboriti bilo koju raketu ispaljenu na Siriju, američki predsednik Donald Tramp je odgovorio da Rusija treba da bude spremna „jer će raketa biti“.

„Ne bi trebalo da budete partneri životinji koja ubija ljude gasom i uživa u tome“, napisao je Tramp na Tviteru.

Rusija je odgovorila da bi američke rakete trebalo da gađaju teroriste, a ne legitimnu vladu u Siriji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi sve strane koje su umešane u sukob u Siriji trebalo da se uzdrže od poteza koji mogu da destabilizuju region.

Nekoliko sati kasnije, ruska vojska je saopštila da će rasporediti trupe u Dumi, mestu gde se navodno dogodio napad hemijskim oružjem. Rusija tvrdi da će njene trupe obezbediti sigurnost u gradu.

Sirija je američke pretnje raketama nazvala “bezobzirnom eskalacijom”, prenela je državna novinska agencija.

Predsednik SAD je rekao da su odnosi Amerike i Rusije gori nego ikada, uključujući i Hladni rat. "Nema razloga za to. Rusiji smo potrebni da joj pomognemo ekonomski, to bi bilo veoma lako, i moramo da radimo zajedno. Zaustavimo trku u naoružanju?", napisao je Tramp.

Situacija u Siriji je sve napetija posle navoda o hemijskom napadu u Guti u kojem je poginulo najmanje 40 ljudi.

SAD i saveznice za napad krive sirijsku vladu, dok sirijski režim I Rusija poriču da je vojska Bašara el Asada izvela hemijski napad.

Tramp je ranije upozorio da će oni koji su odgovorni “skupo platiti” I razgovarao sa britanskim I francuskim saveznicima o mogućem odgovoru na napad.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG