Linkovi

SAD: Izabrati i četvrtog sudiju, izbori jedini put za demokratsko rešenje krize


ARHIVA - Zgrada Stejt departmenta (Foto: Daniel SLIM / AFP)
ARHIVA - Zgrada Stejt departmenta (Foto: Daniel SLIM / AFP)

Sjedinjene Države pozdravile su odluku crnogorskog parlamenta da izabere troje sudija Ustavnog suda čime je, kako je ocijenjeno iz Stejt departmenta, odblokirana jedna od ključnih institucija.

"Iako pozitivan korak, ponovno uspostavljanje kvoruma nije dovoljno. Sva četiri upražnjenja mjesta u Ustavnom sudu moraju biti popunjena kako bi se osiguralo da je on u potpunosti funkcionalan i da ne dođe do blokade u donošenju odluka. Sve manje od toga prijeti da produži političku krizu u Crnoj Gori", navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta na zahtjev Glasa Amerike za komentar.

"Pozivamo crnogorske političare da ostave po strani političke razlike i popune sedmo upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu prvom narednom prilikom", ističe se u reagovanju.

Skupština Crne Gore u ponedjeljak je izabrala troje od četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda, dok četvrti kandidat nije dobio dvotrećinsku podršku poslanika, čime je sud dobio kvorum, ali sa parnim brojem sudija. Izborom tri sutkinje, sud - koji je bio u blokadi od septembra prošle godine - trenutno ima šest od ukupno sedam sudija.

Sjedinjene Države poručuju da je, nakon što Ustavni sud bude u potpunosti funkcionalan, "održavanje vanrednih izbora bez odlaganja jedini put za demokratsko rešenje aktuelne krize".

"Kada se ponovo dobije mandat od naroda, to može da povrati povjerenje građana u vladu i osigura nastavak napretka u pristupanju EU", ocijenjeno je iz Stejt departmenta.

"Demokratski izabrana vlada mora da ispuni obećanje Crne Gore da će se pridržavati evro-atlantskog smjera, da će dati prioritet reformama za pristupanje EU i posvetiti se zajedničkim principima, kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije", naveo je portparol Stejt departmenta i ponovio da SAD podržavaju aspiracije Crne Gore da postane članica Evropske unije.

Aktuelna Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, je u tehničkom mandatu s obzirom na to da joj je izglasano nepovjerenju krajem avgusta. U međuvremenu nije bilo dogovora o formiranju nove vlade, niti o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Povodom godišnjice ruske invazije na Ukrajinu i usklađenosti Crne Gore sa evropskim sankcijama Moskvi, u Stejt departmentu su naveli da očekuju skoru odluku Crne Gore o 10. rundi sankcija Evropske unije.

"Takođe pozdravljamo Crnu Goru zbog pružanja finansijske i druge pomoći Ukrajini i što je trenutno domaćin više od 8.000 ukrajinskih izbjeglica. Dok su male grupe i pojedinci u Crnoj Gori održavali proruske demonstracije i pokušali da podriju podršku za Ukrajinu, Vlada Crne Gore i većina Crnogoraca ubjedljivo podržavaju Ukrajinu", naveo je portparol Stejt departmenta u odgovoru na pitanja Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG