Linkovi

Abazović na sjednici sa Ramom: Planiran sastanak Otvorenog Balkana u Crnoj Gori


Zajednička sjednica Vlada Crne Gore i Albanije u Podgorici (Foto: VOA, Jovo Radulović)
Zajednička sjednica Vlada Crne Gore i Albanije u Podgorici (Foto: VOA, Jovo Radulović)

U Podgorici je u ponedeljak održana zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije, nakon koje je crnogorski premijer Dritan Abazović saopštio da je u junu planiran neformalni sastanak Otvorenog Balkana u Crnoj Gori.

“U junu planiramo neformalni sastanak koji nije klasični sastanak o Otvorenom Balkanu. Ako političke okolnosti dozvole, pokušaćemo da organizujemo neformalni sastanak, koji bi bio kao ovaj danas”, kazao je Abazović naglašavajući da “svaka regionalna saradnja doprinosi miru i stabilnosti”.

Abazović je, tokom zajedničke konferencije za medije koju je održao sa albanskim kolegom Edijem Ramom, rekao da je “Otvoreni Balkan oživio Berlinski proces”.

Albanski premijer ocijenio je da je “inicijativa Otvoreni Balkan neophodna i komplementarna Berlinskom procesu”.

Zajednička sjednica Vlada Crne Gore i Albanije
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Tvrdim da je Otvoreni Balkan neophodan kako bi zaživio ritam svega što su vrijednosti i zahtjevi iz Berlinskog procesa, a samit u Podgorici u junu će doprinijeti tome”, kazao je Rama dodajući da je Abazović izrazio želju da se konferencija održi u Crnoj Gori.

Nema skrivene ruke u toj inicijativi. Nemojte tu vidjeti ni Kineze, Ruse, marsovce, ali ni Njemce. To je naša inicijativa. Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonia su potpisale sporazume koji su i ranije potpisani. Ne znam nijedan od tih sporazuma koji nije u okviru Berlinskog procesa. Ko bude htio da u svemu tome vidi Kineze, Ruse i marsovce, neka ih vidi.”, kazao je Rama na konferenciji za novinare sa crnogorskim kolegom koja je organizovana nakon zajedničke sjednice vlada dvije države.

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, crnogorski premijer je rekao da “Crna Gora podržava dijalog i sporazume i ono što je EU budućnost Zapadnog Balkana”, dodajući da " status quo nikome ne donosi dobro”.

Albanski premijer je kazao da “Albanija nije supersila kao EU ili SAD, pa nam ne pripada da kažemo stranama u dijalogu bez uslova ili sa uslovima”.

Strane u dijalogu imaju odgovornost da odluče i platiće eventualno cijenu pogrešnih odluka. Nadam se i svim bićem se molim da situacija oko Kosova i Srbije uđe u put dijaloga, i da ih super sile uhvate za uvo “kada se svađaju u dvorištu iza škole””, kazao je Rama, dodajući da poštuje suverenitet dvije strane da odluče o tom pitanju.

"Francusko - njemački plan je najbolja stvar koja je ikada bila za stolom, ovo je jednostavno moje mišljenje", poručio je Rama.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da mu je žao što se desio incident na graničnom prelazu Sukobin-Murićani, kada su je jedna albanska familija maltretirana od strane graničnih policajaca, ističući da je “svako dobrodošao ko dolazi u Crnu Goru”.

“Žao mi je što se incident desio, privedeni su akteri incidenta. Ne volim da se ova situacija politiziju, tiče se momenta koji je bio užasan”, kazao je Abazović.

Rama je, komentarišući rješavanje slučaja na granici, kazao da je “sve urađeno na džentlmenski i na pametan način”.

“Ovo su incidenti koji se dešavaju. Ovi incidenti uglavnom služe kao gorivo za patriote i potentne eksperte iz naše regije. Ovo služi da se zapali vatra nacionalizma i očekuje se da se prekinu diplomatski odnosi između susjeda, iz tog razloga potrebna nam je veća regionalna saradnja, saradnja koja ne poznaje granice”, kazao je Rama.

Dvojica zvaničnika potpisala su niz bilateralnih sporazuma, uključujući i sporazum o izgradnji mosta na rijeci Bojani, kao i sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola - Puljaj.

Prema riječima Abazovića, izgradnja mosta na Bojani koštaće oko 20 miliona eura.

XS
SM
MD
LG