Linkovi

Pokret Evropa sad predložio Jakova Milatovića kao novog kandidata za predsjednika Crne Gore


Bivši ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović (Foto: VOA)
Bivši ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović (Foto: VOA)

PODGORICA - Glavni odbor Pokreta Evropa sad jednoglasno je podržao kandidaturu Jakova Milatovića za predsjedničke izbore, zakazane za 19. mart, nakon što je Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore nedavno odbila da potvrdi predsjedničku kandidaturu lidera tog pokreta Milojka Spajića.

"U politiku sam ušao na poziv građana, i osjećao sam odgovornost da poslušam njihov glas koji je akumuliran i kroz organe partije. Siguran sam da ćemo okupiti snagu koja se pokazala kao nesalomiva, uprkos nepravdi koja je pokazala svu slabost sistema i običnog građanina kakav je i Milojko Spajić", izjavio je Milatović.

Milatović, koji je bio nosilac liste PES na lokalnim izborima u Podgorici, ranije je saopštio da će u slučaju da bude predsjednički kandidat odustati od funkcije budućeg gradonačelnika Podgorice, što je bilo dogovoreno sa partnerskim strankama sa kojima je “Evropa sad” osvojila vlast na prošlogodišnjim lokalnim izborima u glavnom gradu Crne Gore.

On je bio i ministar ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore od decembra 2020. do aprila 2022. godine.

DIK je juče donio odluku da Pokretu Evropa sad omogući da predloži novog predsjedničkog kandidata dodajući da “Spajiću nije utvrđena kandidatura i on je formalno pravo ne može povući, ali može povući pisanu izjavu kojom je kandidaturu prihvatio, što omogućava Pokretu Evropa sada da predloži novog kandidata”.

Članovi DIK-a su, takođe, saglasni da birači koji su svojim potpisima podržali kandidaturu Spajića, mogu potpisima dati podršku i novom kandidatu pokreta Evropa sad.

“Oni to mogu nakon konačnosti odnosno pravosnažnosti rješenja o nepotvrđivanju kandidature za Milojka Spajića”, kazao je predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša.

Odluka Državne izborne komisije Crne Gore, o odbijanju Spajićeve predsjedničke kandidature, uslijedila je nakon višednevne polemike o statusu Milojka Spajića u Srbiji. RIK Srbije, na zahtjev crnogorskog DIK-a, utvrdio je da Spajić ima prebivalište u toj državi.

Shodno Ustavu Crne Gore i Zakonu o izboru predsednika, na funkciju predsjednika Crne Gore može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 u poslednjih 15 godina.

Odluku DIK-a da odbije njegovu kandidaturu lider Pokreta Evorpa sad Milojko Spajić okrakterisao je kao političku i pravno neutemeljenu i rekao da je ispunjavao sve zakonske uslove za kandidata za predsjednika.

Spajić i Đukanović o odluci DIK-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Kazao jeda je državljanstvo Srbije dobio 2009. , a na konferenciji za novinare ,organizovanoj nakon što je DIK odbio njegovu kandidaturu, pokazao je dokumenta da je 15. februra odjavio prebivalište u Srbiji, kao i da je pred MUP-om Srbije pokrenuo postupak za prestanak državljanstva Srbije.

DIK vratio na doradu kandidaturu Gorana Danilovića

Državna izborna komisija utvrdila je i da kandidat za predsjedničke izbore Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, kako su saopštili, nema dovoljan broj validnih potpisa.

Kako je saopšteno,” utvrđeno je 2.269 nedostajućih potpisa i nijesu ispunjeni uslovi za prihvatanje kandidature”.

DIK je predložio da Ujedinjena Crna Gora, u roku od 48 sati, dostavi novih 2269 potpisa i da se uklone nedostaci.

Reagujući na takvu odluku DIK-a, Danilović je kazao da “kao kandidat još ne zna što nedostaje”, dodajući da, kako je kazao “sluti da su medijima namjerno date netačne informacije”.

Prema njegovim riječima, informacijom da "nama nedostaje skoro 2.500 potpisa učinjena je laž s namjerom da se napravi šteta. Predatih potpisa je kako smo saopštili 8.888, što je više od 700 od traženog broja", naveo je Danilović u objavi na svom Fejsbuk profilu.

"'Privremenom diskvalifikacijom' obrazaca na kojima je još oko 2200 potpisa, koji nisu ni prebrojani, došlo se do toga da nam navodno fali 2269? Vjerovali ili ne, ja kao kandidat, još uvijek ne znam šta to nedostaje. Našom provjerom možemo da prihvatimo da se 234 potpisa preklapaju, to se dešava svakome. Ipak, mi smo predali, ponavljam to, 700 potpisa više nego treba", naveo je Danilović.

Predsjedničku kandidaturu Draginje Vuksanović Stanković juče je predala i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP).

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore u utorak je jednoglasno predložilo Glavnom odboru da za šefa države kandiduje lidera te partije i bivšeg predsjednika parlamenta, Aleksu Bečića.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart, a do sada je potvrđena samo kandidatura jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, čije državljanstvo, pored Spajićevog, crnogorski MUP provjerava kod kolega iz Srbije.

Kandidaturu je najavio i Dejan Vukšić (Demohrišćanski pokret).

Očekuje se da sjutra Demokratska partija socijalista, aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, saopštiti hoće li njihov kandidat još jednom biti Đukanović, ili njegov zamjenik u partiji, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Rok za predaju predsjedničkih kandidatura ističe u nedjelju, 26. februara.

XS
SM
MD
LG