Linkovi

Rajnke: Temeljne institucije u Crnoj Gori u opasnosti, poslanici moraju obezbijediti potpuno funkcionisanje Ustavnog suda


Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori

PODGORICA - Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da poslanici crnogorskog parlamenta moraju obezbijediti potpuno funkcionisanje Ustavnog suda, poručujući da "moraju obaviti ključni posao i pronaći način da ispune svoju dužnost".

Rajnke je u autorskom tekstu navela da će "ta konkretna akcija pokazati Evropskoj uniji da država poštuje vladavinu prava, koja je jedan od ključnih elemenata za otključavanje sljedećih koraka u procesu pristupanja".

"To je obećala posljednja vlada premijera Abazovića prilikom stupanja na dužnost. To je ono što većina političkih stranaka deklariše kao svoj primarni cilj. To traži preko 80% građana", navela je ambasadorka Rajnke.

Ona je kazala da su trenutno u Crnoj Gori "temeljne institucije u opasnosti jer njihov najosnovniji element - Ustavni sud, nema kvorum i ne može uopšte da funkcioniše". Kako je rekla Rajnke, najvažniji razlog zbog kojeg je funkcionisanje Ustavnog suda bitno jeste to što on služi kao krajnji zaštitnik Ustava.

Ambasadorka SAD, takođe, navodi da je "drugi razlog zbog kojeg je Ustavni sud važan potreba da se osigura nesmetano funkcionisanje svakodnevnog života", naglašavajući da samo taj sud može odlučiti da li je neki zakon, "poput nedavno donešenog Zakona o predsjedniku Crne Gore, u skladu s najosnovnijim pravnim aktom države".

U suprotnom, kako je kazala, "ništavna je svaka radnja koja se preduzima na osnovu zakona koji je protivustavan".

„Ništavna? Da! I, ako mislite da je trenutna politička situacija zbunjujuća, samo zamislite još i haos kada biste morali da poništite odluke i radnje za koje se utvrdi da su zasnovane na neustavnom zakonu”, navela je ambasadorka SAD.

Poručila je i da je obezbjeđivanje kredibiliteta izbora još jedan razlog zašto Crna Gora mora brzo da uspostavi funkcionalan Ustavni sud.

"Ustavni sud je krajnji arbitar koji osigurava legitimitet izbora, a nepostojanje te zaštite moglo bi dovesti u opasnost još jednu vitalnu demokratsku instituciju u Crnoj Gori", upozorava ona.

Rajnke podsjeća da je za izbor bilo kojeg sudije u Ustavni sud potrebna podrška kvalifikovane većine skupštinskih poslanika, što je, kako kaže, "izazov u sadašnjem ambijentu strogih političkih podjela, mada ne i nemoguće ".

Ambasadorka Rajnke naglašava da je, s obzirom na važnost Ustavnog suda u interesu svakog poslanika u Skupštini da doprinese dogovoru o najboljem kandidatu.

"I to ne samo oko jednog ili dvoje sudija, da bi se ponovno uspostavio kvorum, već oko svo četvoro kvalifikovanih i nezavisnih sudija, što bi omogućilo potpuno funkcionalan sud. S popunjenih svih sedam mjesta u Ustavnom sudu neće biti blokade. Skupštinski poslanici moraju obaviti ključni posao i pronaći način da ispune svoju dužnost", poručila je ona.

Ustavni sud Crne Gore u blokadi je od septembra 2022. jer nema kvorum za odlučivanje, budući da od ukupno sedam, trenutno ima troje sudija. Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina, dvotrećinskom u prvom, odnosno tropetinskom većinom u drugom krugu glasanja.

Pred parlamentarcima je šesti pokušaj izbora nedostajućih sudija tog suda, a na konkurs za izbor prijavilo se 26 kandidata.

U toku je prosec saslušanja kandidata pred skupštinskim Odborom, a nakon okončanja čitavog postupka očekuje se da će izabrati kandidate o kojima će poslanici odlučivati na plenumu.

XS
SM
MD
LG