Linkovi

SAD šalju pomoć od 308 miliona dolara avganistanskom narodu


ARHIVA - Čovek deli hleb ženama ispred pekare u Kabulu, 2. decembra 2021.
ARHIVA - Čovek deli hleb ženama ispred pekare u Kabulu, 2. decembra 2021.

Sjedinjene Države saopštile su da su izdvojile 308 miliona dolara za novu humanintarnu pomoć Avganistanu.

Ujedinjene nacije uputile su apel da se pomogne građanima Avganistana, navodeći da polovini populacije preti akutna glad.

Portparolka Saveta bezbednosti UN Emili Horn saopštila je da će pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) biti prosleđena direktno "međunarodnim humanitarnim organizacijama."

USAID je saopštio da su sredstva specifično namenjena kupovini hrane, podršci zdravstvenim ustanovama i mobilnim klinikama, kako bi se postaralo da humanitarni radnici i zalihe mogu da dospeju do udaljenih delova zemlje. Finansiraće se i programi koji pomažu ljudima da prebrode zimu, distribucijom pribora za skloništa, grejalica, ćebadi i tople odeće.

“Sjedinjene Države su i dalje posvećene pomoći narodu Avganistana", saopštio je USAID. “Međutim, da bi ta pomoć bila najefikasnija, svim humanitarnim radnicima, a posebno ženama, mora da se dozvoli da rade samostalno i bezbedno, i da im se ne otežava pristup avganistanskim ženama i devojčicama. SAD nastavljaju da pozivaju talibane da dozvole neometan humanitarni pristup, bezbedne uslove humanitarcima, nezavisno pružanje pomoći svim ugroženim stanovicima i slobodu kretanja humanitarnim radnicima oba pola."

Pored toga što su saopštile svoj doprinos, SAD su pozvale druge zemlje da daju svoj doprinos.

ARHIVA - Sneg u Kabulu 3. januara 2022.
ARHIVA - Sneg u Kabulu 3. januara 2022.

Humanitarna situacija u Avganistanu se pogoršala od povlačenja američkih i koalicionih snaga u avgustu, posle kojega je usledilo i zamrzavanje međunarodne pomoći avganistanskoj vladi nakon što su Talibani preuzeli zemlju.

Savet bezbednosti UN je usvojio rezoluciju krajem decembra, kojom se određene humanitarne aktivnosti izuzimaju iz američkih sankcija pokretu Taliban, da bi se pokušalo da se pomogne avganistanskom narodu a izbegne da ta sredstva iskoriste talibani.

XS
SM
MD
LG