Linkovi

Rusija se trudi da prikrije broj ratnih žrtava u Ukrajini


ARHIVA - Ruski vojnici na ulicama Marijupolja, april 2022. (Foto: AFP/Alexander Nemenov)
ARHIVA - Ruski vojnici na ulicama Marijupolja, april 2022. (Foto: AFP/Alexander Nemenov)

Ministarstvo odbrane Rusije sugerisalo je porodicima i rođacima poginulih ruskih vojnika u Ukrajini da se obrate vojnim, a ne civilnim vlastima za isplatu obeštećenja.

Time se, kako izveštava agencija Rojters, nameće dodatni nivo tajnovitosti u vezi sa ratnim gubicima.

Ministarstvo odbrane je predložilo da beneficije koje se isplaćuju porodicama poginulih boraca više ne nadziru civilni zvaničnici, već da se njima bavi vojna služba.

Potez je osmišljen da ograniči krug ljudi kojima će biti dostupne informacije o ruskim trupama stradalim u Ukrajini, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, objavio je Rojters.

Rusija je, navodi ta novinska agencija, i u mirnodopskim uslovima označavala vojne žrtve kao državne tajne. Takođe, nije ažurirala zvanične podatke o žrtvama u Ukrajini tokom poslednje četiri nedelje.

Rusko Ministarstvo odbrane 25. marta je objavilo da je u Ukrajini od pokretanja, kako je Rusija označava specijalne vojne operacije, ubijen 1.351 vojnik – dok ih je ranjeno 3.825.

Od tada, izvestila je agencija Rojters, Kremlj nije objavljivao podatke o vojnim žrtvama, ali je govorio o, kako ih je označavao, značajnim gubicima“.

Ukrajinske vlasti i zapadni saveznici više puta su izražavale uverenje da veruju da je broj ruskih žrtava veći nekoliko puta od zvanično objavljenih informacija.

XS
SM
MD
LG