Linkovi

Zelenski: Ruske snage izvode "namerni teror"


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Kijevu, 15. april 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ruske snage za "namerni teror" minobacačkim i artiljerijskim napadima na stambene četvrti u Harkovu, dok malobrojne ukrajinske snage u južnom gradu Marijupolju i dalje prkose nakon ruskog roka do čijeg isteka su odbile da polože oružje.

Zelenski je u video obraćanju kasno u nedelju rekao da očekuje da će Rusija "u bliskoj budućnosti" pokrenuti ofanzivu u istočnom regionu Donbasa.

Rusko povlačenje snaga iz oblasti oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva i drugih delova severa poslednjih nedelja, izazvalo je ocene zapadnih vojnih zvaničnika da Rusija pojačava i preraspoređuje te snage i tehniku ka istočnoj Ukrajini.

Zauzimanje regiona Donbas, koji uključuje Lugansk i Donjeck, zajedno sa lučkim gradom Mariupoljom na jugu, omogućilo bi Rusiji da kontroliše kopneni koridor do poluostrva Krim, koji je zauzela 2014.

Zelenski je, u intervjuu koji je za CNN snimljen u petak i emitovanom u nedelju, rekao da će bitka za Donbas za Ukrajinu biti kritična i da bi, ako Rusija zauzme tu oblast, mogla još jednom da pokuša da zauzme Kijev.

"Za nas je veoma važno da im ne dozvolimo, da stoje na svom terenu, jer ova bitka... može uticati na tok celog rata", rekao je Zelenski.

Rusija je pozvala preostale borce u Mariupolju da se predaju, rekavši da kontroliše urbana područja grada, dok se procenjuje da je oko 2.500 ukrajinskih vojnika i 400 plaćenika ostalo u velikoj čeličani Azovstal.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u nedelju za ABC da će se njihove snage "boriti do kraja" u Marijupolju.

"Grad još uvek nije pao", rekao je on, nekoliko sati nakon isteka roka koji je Rusija proglasila.

Upitan o izveštajima da ruski predsednik Vladimir Putin veruje da Moskva pobeđuje u ratu, Šmihal je rekao da je nekoliko gradova pod opsadom, ali je samo Herson na jugu pao pod rusku kontrolu.

"Više od 900 gradova, naselja i sela… oslobođeno je od ruske okupacije", rekao je Šmihal, dodajući da Ukrajina nema nameru da se preda u istočnom regionu Donbasa.

Premijer je dodao da Ukrajina želi diplomatsko rešenje "ako je moguće".

"Nećemo napustiti svoju zemlju, naše porodice, našu zemlju", rekao je on.

Zelenski je rekao u svom obraćanju u nedelju uveče da zapadne nacije treba da ojačaju svoje sankcije Rusiji, uključujući akcije usmerene na ruski naftni i bankarski sektor.

"Svi u Evropi i Americi već vide da Rusija otvoreno koristi energiju za destabilizaciju zapadnih društava", rekao je Zelenski. "Sve ovo zahteva veću brzinu zapadnih zemalja u pripremi novog, moćnog paketa sankcija".

Ranije u nedelju, ukrajinski lider je objavio na Tviteru da je sa generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgijevom razgovarao o obezbeđivanju finansijske stabilnosti Ukrajine i pripremama za posleratnu obnovu.

Georgieva je odgovorila na Tviteru, rekavši da je podrška "od suštinskog značaja za postavljanje temelja za obnovu moderne konkurentne #Ukrajine".

Rusija je prvobitno opisala svoje ciljeve kao razoružavanje Ukrajine i poraz tamošnjih nacionalista. Kijev i njegovi zapadni saveznici kažu da su to lažna opravdanja za ničim izazvan agresorski rat u kom je proterana četvrtina od 44 miliona stanovnika Ukrajine iz njihovih domova.

U izveštaju su korišćene neke informacije AP-a, Rojtersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG