Linkovi

Borelj osudio ruske napade na Ukrajinu i podržao rad Međunarodnog suda


ARHIVA - Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost (Foto: REUTERS/Johanna Geron)
ARHIVA - Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost (Foto: REUTERS/Johanna Geron)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj osudio je, kako ih je označio, neselektivne i nezakonite, napade na Ukrajinu koja se poslednjih našla na meti najintenzivnijih raketnih napada poslednjih nedelja.

Ratni zločini ne smeju ostati nekažnjeni", poručio je Borelj – pozvavši Rusiju da odmah prekine neprijateljstva i povuče svoje trupe iz Ukrajine, izvestila je agencija Asošijeted pres.

On je ukazao da Evropska unija podržava rad Međunarodnog krivičnog suda i druge napore da se obezbedi odgovornost za kršenja ljudskih prava tokom sukoba u Ukrajini.

Karim Kan, tužilac Međunarodnog krivičnog suda, izjavio je tokom prošlonedeljnog boravka u Ukrajini, izjavio da će nastaviti sa pokušajima da uveri Rusiju da se uključi u istragu ratnih zločina u Ukrajini.

Nastaviću da pokušavam da se približavam Ruskoj Federaciji”, rekao je Kan u Kijevu govoreći posle obilaska područja u kojima ukrajinske vlasti tvrde da su počinjeni zločini pod ruskom okupacijom.

Kan je, između ostalog, u Buči, predgrađu Kijeva, gde ukrajinski zvaničnici tvrde da je nakon povlačenja ruskih snaga pronađeno više od 400 stradalih civila – za čiju smrt krive rusku stranu.

Znatan deo međunarodne zajednice poziva na istragu navoda i sumnji o ratnim zločinima počinjenih tokom rata u Ukrajini – pokrenutog ruskom invazijom krajem februara.

XS
SM
MD
LG