Linkovi

Ukrajina odbacuje Vučićeve tvrdnje o odgovornosti za pretnje letelicama Er Srbije


ARHIVA - Avioni Er Srbije na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" (Foto: REUTERS/Marko Djurica)
ARHIVA - Avioni Er Srbije na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

Ukrajina je odbacila optužbe izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da stoji iza lažnih prijava o pretnji bombaškim napadima letelicama Er Srbije, nacionalnog avioprevoznika, koje saobraćaju na liniji do Moskve.

Tvrdnje o navodnoj odgovornosti Ukrajine i jedne države Evropske unije (EU), koju nije imenovao, Vučić je izneo tokom gostovanja na Televiziji Pink, mediju koji gaji bliske veze sa režimom Srpske napredne stranke (SNS) čiji je predsednik.

Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova navode izabranog predsednika Srbije kao neosnovane i neistinite.

Nikolenko je u saopštenju poručio da je Ukrajina razočarana odbijanjem Srbije da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije.

Pozivamo Beograd da se zauzme za istinu i u potpunosti pridruži podršci Ukrajini i održavanju vrednosti na kojima je zasnovana ujedinjena demokratska Evropa“, navodi se u saopštenju.

Od trenutka kada je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu krajem februara, više desetina letova Er Srbije bilo je prinuđeno da se vrati u Beograd ili Moskvu zbog pretnji bombom, a beogradski aerodrom je evakuisan najmanje tri puta.

"To rade strane (obaveštajne) službe dve zemlje. Jedna je zemlja EU, a druga Ukrajina", rekao je Vučić ne navodeći dokaze za svoje tvrdnje, izvestila je agencija Rojters.

Srbija, kandidat za članstvo u EU, gotovo u potpunosti zavisi od ruskog gasa i nafte. Odbija da uvede sankcije Kremlju i održava redovne letove za Moskvu.

Mi ove letove nastavljamo bukvalno iz principa, jer želimo da pokažemo da smo slobodna zemlja i da sami odlučujemo. Nemojte da odlučujete umesto nas kada da otkažete letove“, istakao je Vučić.

Poslednjih nedelja Beograd je tri puta podržao rezolucije UN koje su osudile rusku invaziju na Ukrajinu i suspendovale je iz glavnog tela UN za ljudska prava.

Vlasti u Srbiji, međutim, kategorički odbijaju mogućnost da se u sankcijama Rusiji pridruže velikom delu međunarodne zajednice koji je protiv Rusije, zbog invazije na suseda, povukao taj potez.

XS
SM
MD
LG