Linkovi

Zelenski: Počela "bitka za Donbas"


Ukrajinski raketni lanseri granatiraju pozicije ruskih trupa blizu Luganska, u Donbasu (Foto:AFP)
Ukrajinski raketni lanseri granatiraju pozicije ruskih trupa blizu Luganska, u Donbasu (Foto:AFP)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da su ruske snage počele "bitku za Donbas".

"Možemo sada da kažemo da su ruske snage počele bitku za Donbas, za koju su se dugo pripremale", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Visoki ukrajinski bezbednosni zvaničnik prethodno je rekao da je Rusija počela novu ofanzivu na istoku Ukrajine.

"Jutros, duž gotovo cele linije fronta regiona Donjeck, Lugansk i Harkov, okupatori su pokušali da probiju našu odbranu", naglasio je sekretar Saveta za bezbednost Oleksej Danilov.

"Jutros su pokušali da započnu aktivnu fazu", dodao je Danilov.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika rekao je da je "počela druga faza rata", aludirajući na novi ruski napad na istočnu Ukrajinu.

"Verujte u našu vojsku, veoma je snažna", napisao je na Telegramu Andrej Jermak i uverio Ukrajince da ukrajinske snage mogu da uspore ofanzivu.

Ukrajinske oružane snage su na nalogu na Fejsbuku navele da su ruske snage usredsređene na to da preuzmu kontrolu nad celokupnim regionima Donjeck i Lugansk, koji čine Donbas.

Ruske snage su u ponedeljak raketirale zapadni grad Lavov, gde je poginulo najmanje sedam osoba, kao i brojne druge mete širom Ukrajine.

Guverner Lavova Maksim Kozjicki rekao da su izvršena četiri napada, tri na skladišta koja nije koristila vojska i jedan na automehaničarsku radnju. U drugom najvećem gradu, Harkovu, najmanje tri osobe stradale su u granatiranju, prenosi AP.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da su ruske vazdušne snage izvele napad na logistički centar ukrajinske vojske blizu Lavova i uništile veliki broj stranog oružja koji je bio uskladišten u tom objektu, prenosi ruska agencija TASS. Iz ministarstva je navedeno i da je uništen centar za popravku balističkih raketa Točka U u Dnjepru.

Vojni analitičari ocenjuju da Rusija pojačava napade na fabrike oružja, železnicu i drugu infrastrukturu širom Ukrajine da bi umanjila sposobnost zemlje da pruži otpor tokom velike kopnene ofanzive u Donbasu.

Iz Pentagona je saopšteno da je Rusija proteklih dana pojačala artiljerijske, kopnene borbene i druge kapacitete uoči nove ofanzive u Donbasu. Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da je broj borbenih jedinica, poznatih kao bataljonske taktičke grupe, u istočnoj i južnoj Ukrajini prošle nedelje povećan sa 65 na 76.

Mada je teško predvideti u ovoj fazi rata, to bi moglo da doda od 50.000 do 60.000 ruskih trupa, prenosi AP.

Američki zvaničnik takođe je rekao da su četiri američka teretna aviona stigla u Evropu u nedelju sa oružjem i drugim materijalom, što je deo pomoći od 800 miliona dolara koja je najavljena prošle nedelje.

XS
SM
MD
LG