Linkovi

Uprkos sankcijama, zapadne zemlje uvoze ruski gas i naftu


ILUSTRACIJA - Ruski gas i nafta nesmetano se slivaju u Evropu, a Evropa svakog dana plaća stotine miliona dolara za to. (Foto: Reuters/ Rado Ruvić)
ILUSTRACIJA - Ruski gas i nafta nesmetano se slivaju u Evropu, a Evropa svakog dana plaća stotine miliona dolara za to. (Foto: Reuters/ Rado Ruvić)

Zapadne zemlje nastavljaju da plaćaju Rusiji stotine miliona dolara svakog dana za uvoz gasa i nafte, uprkos oštrim sankcijama uvedenim bankarskom i vazduhoplovnom sektoru ove zemlje posle invazije na Ukrajinu. S obzirom da se iz Rusije uvozi oko 40 procenata energetskih potreba Evrope, lideri se trude da pronađu alternative.

Glavne ruske banke su sankcionisane, a njeni oligarsi suočeni sa zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja. Ruskim avionima je zabranjeno da lete evropskim nebom. Međutim, ruski gas i nafta nastavljaju nesmetano da se slivaju u Evropu, a Evropa svakog dana plaća stotine miliona dolara za to. Ministri EU sastali su se u ponedeljak u Briselu da razmotre kako da prekinu tu zavisnost.

"Svakog dana potrošimo 350 miliona evra koje dajemo ruskom sistemu, kako bismo im omogućili da ulažu u oružje, kojim danas napadaju Kijev i druga mesta. Dakle, da, iz klimatskih razloga i zbog bezbednosti naših ljudi, moramo ponovo da procenimo tu zavisnost od fosilnih goriva", kaže Ejmon Rajan, irski ministar za životnu sredinu.Međutim, iako Rusija isporučuje oko trećinu evropskog gasa, najnoviji podaci pokazuju da se uvoz zapravo povećao od početka invazije na Ukrajinu, a rastuća cena čini trgovinu još profitabilnijom.

Prema rečima Daglasa Redikera sa instututa Brukings, "Zapad će pokušati da nastavi da se suzdržava od sankcionisanja naftnog i gasnog sektora."

Evropski uvoz tečnog gasa dostigao rekordno visok nivo

Nemačka, koja spada u države EU koje najviše zavise od ruske energije, već je najavila otkazivanje projekta gasovoda Severni tok 2, u vrednosti od 11 milijardi dolara.

"Moramo da razmišljamo o budućnosti. Nemačkoj će biti potrebno više gasa, jer domaća proizvodnja opada,potrebno nam je i više elektrana na gas, jer ćemo koristiti i više gasa u drugim industrijskim sektorima kako bismo ostvarili klimatske ciljeve. I moramo da odgovorimo na pitanje, 'odakle će doći gas u budućnosti'", ističe Tim Keler, izvršni direktor udruženja za gas "Zukunft gas".

Nemačka je saopštila da planira da izgradi dva terminala za tečni prirodni gas kako bi diversifikovala snabdevanje. Evropski uvoz tečnog gasa dostigao je rekordno visok nivo u januaru, a skoro polovina dolazi iz Sjedinjenih Država. Nemačka je, takođe, obećala da će isključiti svoje nuklearne elektrane do kraja ove godine i sve elektrane na ugalj do 2030. Vlada je saopštila da bi te odluke mogle da budu preinačene posle ruske invazije na Ukrajinu.

Kako kaže bivši sekretar za životnu sredinu i energetiku Rajner Bake, “Evropa mora da ubrza promenu ka obnovljivoj energiji”.

U međuvremenu, evropski energetski giganti, uključujući Rojal dač šel i Britiš petroleum, saopštili su da prodaju svoje udele u ruskim naftnim kompanijama u vrednosti od više milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG