Linkovi

Rusija očekuje pomoć Amerike u borbi protiv Kovida 19


Medicinski radnici na odelljenju intenzivne nege u bolnici u Moskvi (Foto: AP/Pavel Golovkin)
Medicinski radnici na odelljenju intenzivne nege u bolnici u Moskvi (Foto: AP/Pavel Golovkin)

Rusija radi na dobijanju recipročne medicinske pomoći od Sjedinjenih Država, saopštila je Moksva u ponedeljak nakon što je u zemlji tokom noći zabeležen najmanji rast broja zaraženih koronavirusom od 1. maja, prenosi agencija Rojters.

Rusija je druga u svetu po broju zaraženih posle Sjedinjenih Država, sa više od 290 hiljada obolelih, a zvaničnici upozoravaju da je situacija i dalje teška s obzirom na to da je registrovano 8.926 novih slučajeva.

Međutim, ovo je treći dan za redom da je rast broja zaraženih manji od 10 hiljada. Tokom većeg dela ovog meseca, bio je iznad te cifre.

U međuvremenu, Moskva radi na tome da obezbedi zalihe recipročne medicinske pomoći od Sjedinjenih Država za borbu protiv koronavirusa, rekao je u ponedeljak zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je rekao da je predsednik SAD Donald Tramp obećao ranije da je Amerika spremna da pomogne Rusiji, kada počne masovna proizvodnja respiratora.

"Pozdravili smo tu mogućnost, i sada se radi na tom pitanju", naglasio je Rjabkov, a prenela novinska agencija RIA.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Vašington šalje Rusiji opremu za testiranje i respiratore da bi joj pomogla da izađe na kraj sa krizom i da je "oprema na putu", preneo je u nedelju dnevni list "Vašington egzaminer".

Rusija je početkom aprila poslala Americi respiratore ruske proizvodnje, ali su američki zvaničnici saopštili da im na kraju nisu bili potrebni.

Respiratori, Aventa - M, bili su u centru pažnje javnosti prošle nedelje nakon što je saopšteno da su izazvali požare u dve bolnice. Rusija je na kraju suspendovala upotrebu tih respiratora, ali samo onih proizvedenih od 1. aprila.

Ruski premijer Mihail Mišustin, koji je prošlog meseca oboleo od koronavirusa, rekao je na sastanku vlade da se ukupna situacija poboljšava i da mnogi pacijenti izlaze iz bolnica.

"Situacija je i dalje teška, ali možemo da kažemo da smo zaustavili rast tempa zaraze. Dinamika je pozitivna, prema najopreznijim procenama", rekao je Mišustin na sastanku koji je održan putem video konferencije.

Moskva i ruski regioni širom 11 vremenskih zona su u osmoj i sedmoj nedelji restriktivnih mera za suzbijanje koronavirusa, ali je Mišustin rekao da 27 regiona može da postepeno popušta restrikcije. Nije prezicirao o kojim regionima je reč.

Ruske vlasti saopštile su u ponedeljak da je u protekla 24 sata preminula 91 osoba, čime je broj žrtava porastao na 2.722.

XS
SM
MD
LG