Linkovi

Ruski sud razmatra da bivši marinac ostatak kazne odsluži u SAD


Pol Velan tokom izricanja presude pred sudom u Moskvi, u junu 2020. (Foto: AP)
Pol Velan tokom izricanja presude pred sudom u Moskvi, u junu 2020. (Foto: AP)

Ruski sud namerava da razmotri zahtev da Pol Velan, bivši američki marinac, bude prebačen u Sjedinjene Države na odsluženje kazne, saopštio je njegov pravni tim.

Velan, državljanin Sjedinjenih Država, Britanije, Kanade i Irske, osuđen je po optužbama za špijunažu na 16 godina zatvora pred moskovskim sudom. Odbacio je optužbe, rekavši da mu je slučaj namešten, a Vašington je zatražio njegovo oslobađanje.

Njegovi advokati Olga Karlova i Vladimir Žerebenkov rekli su ruskoj agenciji Interfaks da bi pretres o mogućem prebacivanju Pola Vejlena trebalo da bude održan 27. septembra, prenosi Rojters.

Međutim, Karlova je precizirala da je ročište odloženo i da bi datum trebalo da bude poznat, kako je navela, u dogledno vreme.

Velan, za koga Rusija tvrdi da je prilikom privođenja u posedu imao računarski fleš disk sa poverljivim informacijama, rekao je da se nada da će biti oslobođen u okviru postupka razmene zatvorenika.

Bivši američki marinac, koji se nalazi u strogo čuvanom zatvoru, osam sati udaljenom od Moskve, odbacio je optužbe protiv sebe kao lažne - rekavši da mu je fleš disk dao jedan ruski poznanik i da je mislio da se na njemu nalaze fotografije sa odmora.

Trevor Rid i Pol Velan bivši američki marinci zatočeni u Rusiji
Trevor Rid i Pol Velan bivši američki marinci zatočeni u Rusiji

Američki i ruski predsednici Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovarali su o slučajevima američkih državljana tokom junskog samita u Ženevi, ali su posle tog susreta Velan i Trevor Rid, još jedan bivši američki marinac, ostali iza rešetaka u Rusiji.

XS
SM
MD
LG