Linkovi

Rusija dozvolila američkim diplomatama pristup Amerikancu optuženom za špijunažu


Pol Vilan, američki državljanin uhapšen u Rusiji pod sumnjom da je špijun.

Rusija je dozvolila američkim diplomatama pristup Polu Vilanu, penzionisanom marincu koji je krajem decembra uhapšen u Moskvi pod optužbom za špijunažu. Državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da očekuje objašnjenje zbog čega je Amerikanac uhapšen, dok Vilanova porodica tvrdi da je nedužan.

Rođaci Pola Vilana kažu da je otišao u Moskvu da bi prisustvovao jednom venčanju, na koje, međutim, nikada nije stigao.

“Shvatili smo da je nešto pošlo naopako i da Pol nije tamo gde je trebalo da bude, ali niko nije znao gde se nalazi”, ispričao je Vilanov brat, Dejvid.

Vilan je zapravo bio u zatvoru, jer su ga ruske vlasti optužilie za “čin špijunaže.” Nije saopšteno više detalja ali njegovi rođaci tvrde da nema sumnje u Vilanovu nevinost.

"Nema šanse da se Pol bavio špijunažom u Rusiji”, tvrdi Dejvid Vilan.

Penzionisani marinac i bivši policajac je sada direktor za globalnu bezbednost Borg-Vornera, giganta za proizvodnju autodelova iz Mičigena. Sebe opisuje kao “rusofila” i često je pisao o svojim putovanjima na ruskim društvenim mrežama. Stejt Department nije mnogo komentarisao slučaj ali je zatražio da predstavnici konzulata u Moskvi dobiju pristup uhapšenom Amerikancu.

"Jasno smo stavili na znanje Rusima da očekujemo više detalja o tome za šta se Vilan tereti. A ako njegovo hapšenje nije opravdano zahtevaćemo da odmah bude oslobođen”, izjavio je, za vreme posete Brazilu, Majk Pompeo, američki državni sekretar.

Vilan je uhapšen dve nedelje pošto je Ruskinja Marija Butina priznala pred američkim sudom da je radila kao tajni agent i da se infiltrirala u konzervativne američke političke krugove da bi uticala na američko-ruske odnose. Njegova porodica strahuje da je Vilan uhapšen iz odmazde.

"Svet je danas komplikovan a njegovo hapšenje je možda sasvim slučajno. Teško je znati. Nama je jedini cilj da se on vrati kući”, kaže Dejvid Velan.

Pol Vilan je služio dve ture kao marinac u Iraku ali je otpušten iz vojske zbog lošeg ponašanja povezanog sa pljačkom. Ako ga ruske vlasti osude za špijunažu, minimalna zatvorska kazna je deset godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG