Linkovi

Bivši američki marinac štrajkuje glađu u ruskom zatvoru


ARHIVA - Bivši američki marinac Trevor Rid u sudnici u Rusiji (Foto: Dimitar DILKOFF / AFP)
ARHIVA - Bivši američki marinac Trevor Rid u sudnici u Rusiji (Foto: Dimitar DILKOFF / AFP)

Bivši američki marinac, koji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u Rusiji, počeo je štrajk glađu u znak protesta zbog pritvaranja i navodnih kršenja prava, saopštila je njegva porodica, dok su ruske vlasti demnatovale te navode.

Trevor Rid, student iz Teksasa, osuđen je prošle godine zbog ugrožavanja života dvojice policajaca u Moskvi 2019. godine dok je bio pijan. Rid je odbacio optužbe, dok je Vašington suđenje označio kao "teatar apsurda".

"Dobili smo izveštaj advokata da je Trevor počeo štrajk glađu da bi protestovao zbog svog proizvoljnog pritvaranja i brojnih i otvorenih kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava i prava pod ruskim zakonom od strane ruskih vlasti", saopštila je Ridova porodica kasno u ponedeljak.

Zvaničnici zatvora u Mordoviji, gde Rid služi kaznu, odbacili su optužbe o kršenju prava Amerikanca ili navode da štrajkuje glađu. "Jede u skladu sa dnevnim rasporedom", naveli su u saopštenju prosleđenom agenciji Rojters.

Porodica je saopštila da Trevor kaznu služi u maloj ćeliji sa rupom umesto toaleta, i da mu 116 dana nije bilo dozoljeno da telefonom razgovara sa roditeljima i da ne mogu da mu se šalju knjige i pisma.

Američka ambasada, kao ni Kremlj, nisu komentarisali ovaj slučaj.

Rid i Pol Vilan, Amerikanac koji služi zatvorsku kaznu u Rusiji po optužbi za špijuniranje koju je odbacio, smatraju se mogućim kandidatima za razmenu zatvorenika između Moskve i Vašingtona.

Vilanov advokat rekao je u ponedeljak za Rojters da je bilo pregovora o sporazumu u vezi sa njegovim klijentom, ali da ima zastoja.

Ridova porodica navela je u saopštenju da je prošlog meseca razgovarala sa zvaničnicima u Vašingtona i da je zatražila da postignu dogovor sa Rusijom, koji bi predviđao oslobađanje Rusa iz američkih zatvora.

Ruski mediji preneli su da bi Konstantin Jarošenko, pilot koji je osuđen na 20 godina zbog krijumčarenja kokaina, i Viktor But, ruski trgovac oružjem koji služi zatvorsku kaznu od 25 godina, mogli da budu kandidati za oslobađanje u okviru eventualnog dogovora.

"Obojica Rusa koji su prema navodima ruskih medija potencijalni kanddiati za razmenu odslužili su više od polovine svojih zatvorskih kazni i sada su stariji građani koji ne predstavljaju pretnju po Amerikance ako budu razmenjeni", saopštila je porodica Trevora Rida.

XS
SM
MD
LG