Linkovi

RIK: Izbori se ponavljaju na 234 biračka mesta


Glasanje u Beogradu, 21. juna 2020. (REUTERS/Marko Đurica)
Glasanje u Beogradu, 21. juna 2020. (REUTERS/Marko Đurica)

Glasanje za narodne poslanike biće ponovljeno u sredu, 1. jula od 7 do 20 sati na 234 biračka mesta na kojima je poništeno glasanje, odlučila je u četvrtak uveče Republička izborna komisija.

Komisija je, na sednici kojom je predsedavao predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, prethodno donela odluku da se ponovi glasanje na 117 biračkih mesta, na kojima se ne mogu utvrditi rezultati parlamentarnih izbora održanih 21. juna.

Na tim biračkim mestima utvrđena je zapisničko-logička greška, odnosno broj listića u kutiji bio je veći od broja birača koji su glasali.

Na izborima održanim u nedelju, apsolutnu pobedu sa preko 60 odsto osvojenih glasova odnela je vladajuća Srpska napredna stranka.

Prema preliminarnim rezultatima, oni mogu da računaju na oko 190 poslaničkih mandata, dok su cenzus prešle još samo dve liste, ne računajući manjinske.

U Vojvodini ponavljanje izbora na 23 mesta

Ponavljanje izbora u Vojvodini biće organizovano na 23 biračka mesta, saopštila je Pokrajinska izborna komisija

Komisija navodi da je odlučila da se "logičko-računske greške, koje su posledica očigledne omaške u popunjavanju zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja", otklone.

Izbori se ponavljaju na pet biračkih mesta u Zrenjaninu, četiri u Beočinu, tri u Žitištu, po dva u Novom Sadu, Pančevu i Sečnju i na po jednom biračkom mestu u Alibunaru, Novom Bečeju, Subotici, Temerinu i u Sremskoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG