Linkovi

SAD čestitale Srbiji na održanim izborima


Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: AP/Luis M. Alvarez)

Sjedinjene Države su čestitale Srbiji na održanim parlamentarnim izborima.

"Drago nam je što ćemo nastaviti da sarađujemo sa Srbijom na ostvarnju njenog strateškog cilja - članstva u Evropskoj uniji", navodi se u pisanoj izjavi portparola Stejt departmenta.

"SAD izuzetno cene bilateralne odnose sa Srbijom, koji su se značajno poboljšali proteklih godina. Imamo zajedničku viziju demokratske Srbije sa prosperitetnom tržišnom ekonomijom, koja živi u miru sa susedima i integrisana je u Evropu".


U saopštenju se ističe i da SAD čekaju puni izveštaj i procenu sporovđenja izbora Specijalne misije za procenu izbora Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Šefica Specijalne misije ODIHR Ursula Gacek izjavila je u Beogradu u ponedeljak da su parlamentarni izbori u Srbiji obeleženi političkom polarizacijom i bojkotom opozicije. Naglasila je da je zbog pandemije koronavirusa posmatračka misija bila veoma mala i da je statistički uzorak premali kako bi se na osnovu toga doneo generalni zaključak.

Ocenila je da je značajno da misija OEBS ostane prisutna i posle izbora kako bi videla da li građani podnose pritužbe o kršenju izbornih pravila i najavila da će izveštaj podneti za dva meseca. Ursula Gacek takođe je izjavila da su izbori sprovedeni na efikasan način, bez obzira na pandemiju koronavirusa. .

Birački spisak na jednom glasačkom mestu u Beogradu
Birački spisak na jednom glasačkom mestu u Beogradu

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri u nedelju je na Tviteru objavio da će biti jedan od međunarodnih posmatrača izbora.

Na zvaničnom Tviter profilu američke ambasade navedeno je da će i zaposleni u ambasadi raditi kao posmatrači na izbornim mestima širom Srbije, kao i da su "slobodni i fer izbori temelj demokratije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG