Linkovi

Procena RIK-a: Izlaznost 50,32 odsto, SNS osvojio 61,59 odsto ili 191 mandat


Predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, u sedištu stranke nakon objavljivanja pobede na parlamentarnim izborima u Srbiji, 21. juna 2020. (REUTERS/Marko Đurica)
Predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, u sedištu stranke nakon objavljivanja pobede na parlamentarnim izborima u Srbiji, 21. juna 2020. (REUTERS/Marko Đurica)

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je danas da je odziv birača na izborima u nedelju bio 50,32 odsto i da je najveći broj glasova i mandata, na osnovu 70,57 odsto obrađenih biračkih mesta, dobila lista Srpske napredne stranke sa 61,59 odsto glasova ili 191 mandat.

Kovačević je na konferenciji za novinare rekao da je lista Socijalističke partije Srbije dobila 10,37 odsto podrške birača ili 32 mandata, kao i SPAS Aleksandra Šapića 10,37 odsto ili 11 mandata.

CRTA: Najlošiji izbori

Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov izjavio je u pondeljak da su po preliminarnim rezultatima ovo najlošiji izbori od svih koji je CRTA pratila od 2016. godine.

On je na konferenciji za novinare rekao da izbori ispunjavaju minimalne demokratske standarde i da su se nepravilnosti ticale povećanja odziva i da bi bez njih izlaznost bila za skoro 4 odsto manja, odnosno oko 45 odsto.

Prema projekcijama IPSOS-a i CeSID-a objavljenim ranije u ponedeljak, Srpska napredna stranka osvojila je više od 60 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji i na osnovu tih pokazatelja oni će imati 189 poslanika.

U skupštini Srbije poslanije će imati još liste Socijalistička partija Srbije - Jdinstvena Srbija, 32 mesta, i lista Aleksandra Šapića SPAS sa 12.

U parlament ulaze i stranke nacionalnih manjina - Savez vojvođanskih Mađara imaće devet poslanika, lista Muamera Zukorlića tri, SDA Sandžaka dva i Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina tri poslanika, preneo je FoNet.

SNS proglasila pobedu i u Šapcu i Paraćinu

Srpska napredna stranka proglasila je apsolutnu pobedu i na lokalnim izborima u Šapcu i Paraćinu, koji su pod kontrolom stranaka koje su na državnom nivou opozicija.

Prema prvim podacima Opštinske izborne komisije u Paraćinu, najviše glasova, 45,05 odsto, osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", koja će imati 28 mandata, preneo je N1.

Na drugom mestu je lista koju predstavlja dosadašnji gradonačelnik Paraćina "Saša Paunović - Sigurno napred" sa 24,2 odsto glasova, odnosno 15 mandata.

U lokalnu skupštinu ulazi i SPS sa tri mandata, kao i liste "Zdrava priča" sa četiri i "Svi za Paraćin" sa pet mandata.

Lokalni parlament ima 55 odbornika.

A u Šapcu, Kandidat SNS-a za gradonačelnika Aleksandar Pajić saopštio je da je ta stranka osvojila više od 30.000 glasova i da će imati 38 od 69 odbornika u lokalnom parlamentu, što znači da će moći samostalno da formira vlast, prenele su Novosti.

Na taj način SNS je pobedio glavnog rivala, dosadašnjeg gradonačelnika Nebojšu Zelenovića i njegovu listu "Zajedno za Srbiju", koja je u Šapcu bila na vlasti u proteklih 20 godina.

Komnetar EU nakon izveštaja OEBS-a

Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je danas da Evropska unija nikada ne reaguje na rezultate izbora pre objavljivanja izveštaja sa terena, pa će tako biti i u slučaju Srbije, a očekuje se da misija OEBS/ODIHR kasnije popodne objavi preliminarne zaključke o izbornom procesu u Srbiji.

Nalazi OEBS/ODHIR biće osnova za našu procenu, izjavio je Stano na redovonom brifingu za medije.

Stano je najavio da će prve procene EU predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobiti već večeras kada se bude sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.

XS
SM
MD
LG