Linkovi

Zebnja uoči skupa u Ričmondu


Zgrada Senata države Virdžinija, koja je usvojila oštrije propise nošenja naoružanja, pred kojom stoji naoružani aktivista koji se protivi usvojenim izmenama (Foto: REUTERS/Jonathan Drake)

Tri muškarca povezana sa nasilnom rasističkom belačkom organizacijom pod nazivom “Baza” optuženi su za kovanje zavere čiji je epilog trebalo da bude ubistvo članova militantne atifašističke grupe, objavila je policija američke države Džordžija.

Kako piše agencija Asošijeted pres, informacija o njihovom hapšenju objavljena je dan pošto su temeljem federalne optužnice u državama Merilend i Delaver, privedene tri osobe koje su označene kao članovi iste grupe.

Džej Tab, viši zvaničnik Federalnog biroa za istraživanja (FBI), zadužen za pitanja nacionalne bezbednosti, izjavio je da su te osobe uhapšene uoči skupa najavljenog u gradu Ričmondu, u državi Virdžinja, čiji je povod održavanja protivljenje poklonika naoružanja planovima za pooštrovanje kontrole nabavke i posedovanja oružja. Održavanje skupa zakazano je za ponedeljak 20. januar.

"Razlog za akciju je najavljeni skup u ponedeljak – i namera nekih od privedenih pojedinaca da sprovode nasilje u Ričmondu”, rekao je Tab.

Luk Ostin Lejn (L), Džejkob Kaderli (C), Majkl Helterbrend (D) privedeni zbog sumnje na veze sa neonacističkom organizacijom "Baza" - optuženi za kovanje zavere koja je trebalo da rezultira ubistvom
Luk Ostin Lejn (L), Džejkob Kaderli (C), Majkl Helterbrend (D) privedeni zbog sumnje na veze sa neonacističkom organizacijom "Baza" - optuženi za kovanje zavere koja je trebalo da rezultira ubistvom

Pažnja na nenoacističku grupaciju “Baza” usmerena je nakon hapšenja tri njena člana u Merilendu i Delaveru. Krivična prijava protiv njih sadržavala je detalje o sklapanju puške, nabavci hiljada metaka i neprobojnih prsluka.

Nije međutim poznato da li je neko od uhapšenih planirao da prisustvuje skupu u Ričmondu.

Zvaničnik FBI-ja rekao je da postoji nivo zabrinutosti jer, kako je ukazao, agenti nisu u mogućnosti da doskoče svim postojećim izazovima.

"Nemamo načina da predvidimo gde se retorika pretvara u nasilje", rekao je Tab.

Neonacistička organizacija “Baza” pristalice nalazi na društvenim mrežama – a fokus je posebno usmeren na rasiste i vojne veterane zbog obuke koju su prošli. Za komunikaciju koriste virtuelne šifrovane prostorije za komuniciranje na internetu, ukazuju stručnjaci koji prate ekstremističke grupe.

Uoči skupa kome su prisustvo najavili pristalice posedovanja i nošenja naoružanja, kao i članovi različitih ekstremističkih grupa, predsednik SAD-a Donald Tramp je inicijativu demokrata u državi Virdžinija o pooštravanju državne zakonske regulative o oružju, označio napadom na Ustav SAD-a.

“Vaš Drugi amandman je ozbiljno napadnut u Virdžiniji”, napisao je Tramp na društvenoj mreži Tviter – ukazujući na član američkog Ustava koji Amerikancima omogućava da poseduju i nose oružje.

“To se dešava kada glasate za demokrate – oduzeće vam oružje", napisao je Tramp.

Senat države Virdžinija je usvojio zakone na osnovu kojih će biti proverana svaka prodaja oružja, u periodu od mesec dana dozvoljena će biti kupovina isključivo jednog komada naoružanja, a lokalnim vlastima dato je pravo da zabrane unošenje oružja u javne ustanove i druge prostorije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG