Linkovi

Trampova rasna retorika kao rizična izborna strategija


El Paso: pomen žrtvama masovne pucnjave (L) i migranti koji čekaju ulaz u SAD na američko-meksičkoj granici (D)
El Paso: pomen žrtvama masovne pucnjave (L) i migranti koji čekaju ulaz u SAD na američko-meksičkoj granici (D)

Reakcije američkog predsednika Donalda Trampa, povodom masovnih ubistava počinjenih na tlu Sjedinjenih Država proteklog vikenda, još jednom su skrenule pažnju na formulacije koje Tramp koristi govoreći o imigrantima i manjinama. Deo američke javnosti ocenjuje ih kao rizičnu strategiju za pobedu na narednim izborima 2020. Takva retorika mogla bi mu pomoći da pridobije podršku belačke radničke klase – ali i otuđiti umereniju struju koja ga je podržala 2016.

U jeku pucnjave u kojoj su cilj napadača belca bili imigranti – demokrate su još jednom optužile predsednika Donalda Trampa da podgreva rasne tenzije u zemlji.

Trampova retorika i predsednički izbori
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Pre tri godine – tadašnji predsednički kandidat Tramp Meksičke imigrante označavao je kao silovatelje i kriminalce. Potom je, kao predsednik, izbegao da negira tvrdnje pojedinih grupa belih nacionalista. Aleks Konant, bivši republikanski strateg i stručnjak konsultantske kuće Fajerhaus stratedžis (Firehouse Strategies) taj trend vidi kao deo političkog instinkta i izborne strategije.

“Mislim da je svestan toga da njegove pristalice vole da ga vide kako se bori. A sa njegove tačke gledišta odgovara mu da se bori isključivo protiv demokrata koji su u opoziciji", kaže Konant.

Sa njegove tačke gledišta odgovara mu da se bori isključivo protiv demokrata: Aleks Konant
Sa njegove tačke gledišta odgovara mu da se bori isključivo protiv demokrata: Aleks Konant

Nedavno, predsednik Donald Tramp privukao je medijsku pažnju napadima na članove Kongresa iz redova nacionalnih manjina. Konkretno, okrug demokratskog kongresmena Ilajdže Kamingsa naseljen mahom crnačkim stanovništvom, Tramp je označio odvratnim mestom zaraženim pacovima i glodarima.

Dok je o članicama Kongresa i pripadnicama manjinskih nacionalnih grupa – govorio kao o radikalima koji treba da se vrate u pokvarena i kriminalom zaražena mesta odakle su došli.

Time, ukazuje Džon Halpin, iz nevladine organizacije Centar za američki progres, njegove nedoslednosti nisu toliko uočljive.

“Dominira raspravom. Pokreće ljude da se interesuju za teme koje ga brinu. Građani nisu fokusirani na greške koje je on ispoljavao", kaže Halpin.

Trampovi kritičari ukazuju da sporovi u javnosti na koje ukazuje, skreću pažnju sa neispunjenih obećanja – poput obaranja cena zdravstvenih usluga u Sjedinjenim Državama.

Dok demokratski predsednički kandidati debatuju o predlozima reforme zdravstvene zaštite i drugih sektora - predsednik države optužuje političke protivnike da su radikalni socijalisti za koje tvrdi da će uništiti ekonomiju koja je prošle godine ojačala za tri odsto.

“Svakako bi želeo da oktobra 2020. Godine ljudi Demokratsku stranku vide kao karikaturu nasuprot njemu kao jedinoj osobi koja građane deli od radikalizma", smatra stručnjak Džon Halpin.

Građani nisu fokusirani na greške koje je on ispoljavao: Džon Halpin
Građani nisu fokusirani na greške koje je on ispoljavao: Džon Halpin

Trampove posvećene pristalice podržavaju oštre mere čija je svrha smanjivanje priliva migranata. Međutim, postoji zabrinutost da bi predsednikova retorika, kao i izveštaji o nehumanom tretmanu migranata, mogla odagnati umereniju republikansku struju - čija mu je podrška potrebna.

Aleks Konant ukazuje na takav scenario ako tema predstojećih bude isključivo Tramp.

“Ukoliko predsednički izbori prerastu u referendum o Trampu i njegovom temperamentu – on zaista rizikuje da izgubi podršku republikanaca iz predgrađa, možda čak i žena glasača – koji možda podržavaju politiku koju vodi. Ali im se ne dopadaju njegove objave na tviteru", navodi Konant.

Kakav će politički učinak imati Trampovi rasno usmereni napadi jedno je od glavnih pitanja izbora koji se održavaju 2020.

XS
SM
MD
LG