Linkovi

Ambasada SAD: Ko god da pobijedi na izborima Crna Gora da ostane posvećena evroatlantskim vrijednostima


Zastava Sjedinjenih Država (Foto: AP)
Zastava Sjedinjenih Država (Foto: AP)

Sjedinjene Države uputile su čestitke Crnoj Gori zbog, kako je ukazano, promovisanja demokratskog procesa sprovođenjem bezbjednih, fer i slobodnih predsjedničkih izbora – održanih u nedelju.

“Čekamo drugi krug u narednim nedeljama. Ko god od kandidata da pobijedi – Sjedinjene Države očekuju da Crna Gora ostane aktivni saveznik Sjevernoatlantske alijanse, snažno posvećena evroatlantskim vrijednostima. Uključujući podršku Ukrajini i sankcijama Rusiji, dok hitro napreduje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”, navodi se u pisanom odgovoru američke ambasade u Podgorici Glasu Amerike na upit o ishodu prvog kruga izbora i očekivanjima od budućeg predsjednika Crne Gore.

Državna izborna komisija (DIK) u ponedeljak uveče utvrdila je privremene rezlutate predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, prema kojima u drugi krug ulaze kandidati Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i Evrope sad Jakov Milatović.

Prema tim rezultatima, u prvom krugu predsjedničkih izbora Đukanović je osvojio 119.673 glasova odnosno 35.37 odsto, dok je Milatović osvojio 97.858 glasova odnosno 28.92 odsto.

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić osvojio je 65.385 glasova odnosno 19.32 odsto, a Demokrata Aleksa Bečić 37.522 glasa ili 11.1 odsto.

Ostale glasove podijelili su kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković sa 10.699 glasova ili 3.15 odsto, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović sa 4.659 glasova ili 1.37 odsto i influenser Jovan Radulović sa 2.574 glasa ili 0.76 odsto.

Posmatračka misija OEBS-a, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta ocijenila je da su izbori bili konkurentni i da su protekli u mirnoj atmosferi, ali i naglasili da postoje brojne praznine i nejasnoće u oblastima od izbornog zakonodavstva do finansiranja kampanja koje podrivaju njegovu djelotvornost, te da su potrebne reforme.

"Bilo je dobro vidjeti kako se ovi konkurentni izbori održavaju u mirnoj atmosferi," rekao je Tomaš Mesarić, šef Misije za posmatranje izbora ODIHR-a, koji je dodao da i dalje postoje brojne praznine i nejasnoće u zakonu.

Posmatrači su ocijenili da to “omogućava nadležnima da donose proizvoljne odluke i učesnicima da zaobilaze pravila”, te da su to “problemi koje je potrebno hitno riješiti”.

Prema njihovoj ocjeni, izbori su održani u toku institucionalne krize i političkog ćorsokaka, što je dovelo do raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora svega tri dana prije predsjedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG