Linkovi

Crna Gora: Prijetnje i napadi na predsjedničke kandidate


Prijedsednički kandidati Milo Đukanović, Jakov Milatović i Draginja Stanković Vuksanović (Foto: VOA/RFE)
Prijedsednički kandidati Milo Đukanović, Jakov Milatović i Draginja Stanković Vuksanović (Foto: VOA/RFE)

Grupa gradjana protestovala je u petak ispred Sportskog centra na Cetinju gdje je predizbornu promociju imao predsjednički kandidat Evrope sad Jakov Milatović, a tom prilikom došlo je i do napada na Milatovića i njegove pristalice, prenose crnogorski mediji.

Policija se za sada nije oglasila povodom medijskih navoda o napadu, a RTCG prenosi da je grupa gradjana protestovala uoči početka predizbornog skupa noseći transparente na kojima, između ostalog, piše "Pa što ako pogine deset Crnogoraca", aludirajući na navodnu izjavu Milatovića u noći cetinjskih nereda zbog ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, što je on negirao.

Na snimcima koje je objavila ta televizija vidi se da je Milatović jedva ušao u salu, te da je su bile prisutne velike tenzije, a njemu i njegovim saradnicima upućivane su uvrede.

Iz Pokreta Evropa sad saopteno je je da osnovano sumnja da su provokacije na Cetinju “bile naručene od onih političkih subjekata, koji su odgovorni za ekonomsku i privrednu devastaciju Cetinja”.

“Sigurni smo da ti večerašnji ataci, od strane okupljene grupe, nemaju nikakve veze sa ostalim građanima crnogorske Prijestonice, kojima je dosta tenzija i podjela. Relativno mirna kampanja kojom dominiraju ekonomske teme, nije u interesu onima koji su tri decenije vladali zahvaljujući podjelama", saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

Evropa sad navodi da je “današnji incident samo jalovi pokušaj da se zaoštre tenzije i naša zemlja vrati u nestabilnost”.

"Građani Cetinja i Crne Gore su čvrsto opredijeljeni da retrogradne političare pošalju u prošlost i da podršku daju kandidatu koji će se zalagati za svijetlu evropsku budućnost i smirivanje tenzija u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović osudio je na Tviteru incident.

"Nasilje nije rješenje. Ovo nije slika istinskog Cetinja. Pozivam sve da u duhu demokratije izaberemo novog predsjednika na radost Crne Gore. Oštro osuđujem današnji napad na Jakova Milatovića. Očekujem da nadležni organi hitno procesuiraju sva odgovorna lica", napisao je Abazović.

Crnogorska policija saopštila je prethodno da ispituje prijetnje koje su predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i njegovoj supruzi Lidiji upućene preko društvene mreže Tviter.

"Ispitujemo prijetnje predsjedniku Đukanoviću i njegovoj supruzi. U kontaktu smo sa tužilaštvom u vezi sa postupanjem u ovom slučaju", rekao je Glasu Amerike nezvanični izvor iz Uprave policije.

Isti izvor rekao je da je poznat identitet osobe koja je na svom Tviter nalogu Đukanoviću i njegovoj supruzi zaprijetio da će "visiti kao Benito sa ljubavnicom Klarom Petaći".

"Biće tebi Đukanoviću da ćeš sa svojom Lidijom visiti kao Benito sa ljubavnicom Klarom Petaći, pa ćeš videti koga si hteo učiti da poštuje Crnu Goru. Svanuće dan osvete i revanšizma", piše u prijetnji sa profila pod imenom Boris Janković.

Osim šefa države i DPS-ovog kandidata na izborima, prijetnje sa istog Tviter naloga je sredinom sedmice dobila i poslanica Socijaldemokratske partije i kandidatkinja za predsjednicu Draginja Stanković Vuksanović, koja zbog ranijih prijetnji ima policijsku pratnju 24 sata dnevno.

"Evo recimo Draginju Vuksanović Stanković bih ja lično da je negde sretnem na ulici, bez jedne sekunde razmišljanja, nokautirao i ostavio da leži u lokvi krvi, ne bi na žensko nikad digao ruku, ali bi nju zbog toliko poganih izjava o srpskom narodu bio spreman da odrobijam", piše u prijetećem tvitu koji je Vuksanović Stanković prijavila policiji.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici, kako su prenijeli crnogorski mediji, formiralo je predmete povodom prijetnji upućenih predsjedniku države i njegovoj supruzi i poslanici i predsjedničkoj kandidatkinji Socijaldemokratske partije Vuksanović-Stanković.

Vuksanović-Stanković saopštila je, povodom prijetnje smrću koja joj je upućena na Tviteru, da se “nažalost, ponavljaju se prijetnje koje konstantno dobija skoro dvije godine”.

“Vidljivo je da su one politički motivisane zbog mojih jasnih stavova”, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da “prepušta nadležnim organima da rade svoj posao”, i dodala da će “sigurno nastaviti svoje političko djelovanje”.

“I ove odvratne prijetnje me neće zaustaviti niti u predsjedničkoj kampanji a ni u svakodnevnom političkom djelovanju”, rekla je i dodala da “nema straha” i da je uvjerena u ispravnost njenih stavova, te da nastavlja da se bori za njih".

Premijer Dritan Abazović rekao je da svaku prijetnju treba doživjeti ozbiljno ali da “nema razloga za paniku” i pozvao nadležne da do kraja ispitaju prijetnje upućene Djukanoviću, njegovoj supruzi i Vuksanović Stanković.

“Uprava policije preduzima svoje aktivnosti. Mislim da nema razloga za neku paniku”, rekao je Abazović, koji je osudio “svaku vrstu prijetnje nezavisno o kome se radi”.

Komentarišući prijetnje Djukanoviću, supruzi i poslanici SDP-a, Abazović je rekao da, “da je on prijavljivao prijetnje, tužilaštvo i policija ne bi imali mogućnost nijedan drugi posao da rade”.

“…Samo na društvenim mrežama. Neka ne uzimaju moj primjer, neka svaku prijave, tako i treba, ali nije dobro da stvaramo atmosferu koja ne postoji”, kazao je Abazović i pozvao policiju i tužilaštvo “da svaku prijetnju, bilo kojeg karaktera, do kraja ispitaju”.

Poslanica Đukanovićeve DPS Nela Savković Vukčević, saopštila je da nakon prijetnji upućenih lideru te partije i poslanici Socijaldemokratske partije “od svega najjezivije djeluje izjava propalog premijera Dritana Abazovića o tome kako nema mjesta za paniku”. "

"Podsjetićemo, prošli put kada je poručio da budemo relaksirani i da ne paničimo zbog dojava u pravosudnim institucijama, dan kasnije u podgoričkom Osnovnom sudu dogodila se eksplozija sa tragičnim posljedicama", poručila je Savković Vukčević u saopštenju DPS-a.

XS
SM
MD
LG