Linkovi

Aktivirana bomba u Osnovnom sudu u Podgorici, napadač poginuo


Vozila hitne pomoći i policije ispred zgrade Osnovnog suda u Podgorici
Vozila hitne pomoći i policije ispred zgrade Osnovnog suda u Podgorici

PODGORICA - Jedna osoba je poginula a više njih je povrijeđeno, u eksploziji bombe aktivirane u petak na ulazu u Osnovni sud Crne Gore u Podgorici, saopštila je Uprava policije. Iz državnog tužilaštva je saopšteno da je završen uviđaj i da se radi na utvrđivanju motiva.

Portparolka policije Čarna Rastoder rekla je Glasu Amerike da je napadač aktivirao bombu na samom ulazu u Osnovni sud koji se nalazi u jednom od najprometnijih djelova grada, te da je tom prilikom i sam poginuo.

Iz Kriminalističke policije Podgorice saopšteno je da su u petak dobili obavještenje da je u Osnovnom sudu u Podgorici aktivirana eksplozivna naprava i da je tom prilikom smrtno stradao napadač, te da ima povrijedjenih.

Šta se zna o eksploziji kod Osnovnog suda u Podgorici
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

“Izlaskom na lice mjesta, na osnovu za sad nezvaničnih informacija, utvrdili smo da je smrtno stradalo jedno lice M. B. 1983. godiste iz Podgorice”, rekao je ranije novinarima Srđan Korać iz Kriminalističke policije Podgorice. Dodao je da je najvjerovatnije da je prilikom ulaska u zgradu Osnovnog suda aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći.

Smrtno je stradao Mladen Bulatović, a u eksploziji je povrijeđeno pet osoba koje su zbrinute u Kliničkom centru Crne Gore.

“Ne bi trebalo da su teže povrede u pitanju”, rekao je Korać.

Iz Osnovnog suda je saopšteno da je eksplozivna naprava "aktivirana u holu suda na prizemlju gdje se nalaze šalteri za rad sa strankama, pisarnice, a u prisustvu velikog broja zaposlenih i građana".

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore, Ljiljana Radulović, saopštila je da se toj zdravstvenoj ustanovi javilo sedam osoba, od kojih je petoro povrijeđeno. Kako je kazala, svi su stabilnog zdravstvenog stanja.

"Teku sve dijagnostičke procedure, kako bismo konstatovali povrede. Najznačajnije je da su svi stabilnih vitalnih parametara", saopštila je Radulović, prenosi RTCG.

Viša državna tužiteljka Snežana Šišević kazala je za TVCG da, prema podacima koje ima iz Kliničkog centra, dva lica su sa težim povredama, jedno lice se nalazi na odjeljenju intezivne njege, a ostali imaju lakše povrede.

Stradali Mladen Bulatović, kako je je saopšteno iz Osnovnog suda, nije imao zakazano suđenje pred tim sudom, "niti je bio pozvan da pristupi u sud".

"Radi se o licu koje je pred ovim sudom pravosnažno osuđeno za krivično djelo nedavanje izdržavanja, kaznom rada u javnom interesu u junu 2022.godine, dok je predmet formiran za sprovođenje te kazne upućen Ministarstvu pravde u čijoj je nadležnosti u decembru 2022.godine", navodi se u saopštenju.

Podgoričanin koji je aktivirao bombu i tom prilikom stradao bio je, kako navode iz policije, od ranije pozant policije.

M.B. je povratnik u izvršenju krivičnih djela više puta privođen i sankcionisan od strane policijskih službenika i pravosnažno osuđivan”, kazao je za RTCG Nemanja Vujošević iz sektora Kriminalističke policije.

Predsjednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović ukazala je da, kako je saopštila, već tri godine upozoravaju da nije bezbjedno u sudovima.

"Na sreću završilo se ovako, moglo je biti mnogo gore. Treba obezbijediti zgrade sudova, onako kako smo predočili na konferenciji prije dva dana, a o čemu pričamo već godinama", kazala je Jovović dodala da je nedavno rekla i da bi trebalo da postoji sudska straža.

"Svakog mjeseca se nama dešavaju neki incedenti. A svakodnevno incidenti u sudnici ili ispred sudnice", navela je Jovović. Takođe je potvrdila da detektor metala na ulazu u Osnovni sud nije bio u funkciji.

Advokat Damir Lekić novinarima kazao je da se nalazio u neposrednoj blizini eksplozije.

On je objasnio da stanuje u blizini Osnovnog suda, kao i da je policija izuzela snimke sa njegovog video nadzora. Lekić je ukazao i na to da bezbjednosne provjere u sudu moraju biti rigoroznije i da je neophodno kontrolu podignuti na viši nivo.

Predsjednik Milo Đukanović poručio je da eksplozija u zgradi Osnovnog suda "duboko uznemirava i zabrinjava cjelokupno društvo".

"Nadležni organi su dužni da u potpunosti rasvijetle okolnosti ovog slučaja, pravovremeno informišu javnost, i preduzmu aktivnosti na svim nivoima u cilju prevencije nasilja i unapređenja bezbjednosti pojedinaca i državnih institucija", naveo je Đukanović na Tviteru.

Ministarstvo pravde Crne Gore navelo je u saopštenju da "najoštrije osuđuje današnji bombaški napad na Osnovni sud u Podgorici" naglasilo da je , "taj tragičan događaj još jednom podsjetio da pitanje bezbjednosti u sudovima, državnim tužilaštvima, ali generalno u državnim institucijama mora biti riješeno u najkraćem mogućem roku".

Današnjoj eksploziji u Osnovnom sudu prethodilo više lažnih dojava o bombama, zbog kojih su proteklih dana evakuisane zgrade Skupštine Glavnog grada Podgorice, Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda.

XS
SM
MD
LG