Linkovi

Đukanović raspustio Skupštinu Crne Gore


ARHIVA - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (Foto: REUTERS/Marko Djurica)
ARHIVA - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je u četvrtak Ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore, saopštio je njegov kabinet, čime je otvoren put za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Đukanovićeva odluka uslijedila je nekoliko sati uoči isteka zakonskog roka za formiranje 44. Vlade Crne Gore, gotovo sedam mjeseci nakon što je u parlamentu izglasano nepovjerenje vladi Dritana Abazovića.

Ranije ove nedjelje, lider vladajućeg Demosa Miodrag Lekić, koji je bio proglašen za mandatara na osnovu kontroverznog Zakona o predsjedniku, saopštio je predstavnicima parlamentarne većine da nema potrebnu većinu za sastavljanje Vlade, jer je izostala podrška Abazovićeve Ujedinjene reformske akcije (URA).

Đukanović je prethodno odbio da povjeri mandat Lekiću, navodeći da ga nije uvjerio da ima podršku natpolovične većine poslanika.

U Đukanovićevoj odluci se navodi da Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore stupa na snagu danom donošenja, te da će biti objavljen u Službenom listu.

Služba za informisanje predsjednika Crne Gore saopštila je da je Đukanović donio Ukaz na osnovu člana 92 Ustava član 3 Crne Gore, prema kojem se Skupština raspušta ako ne izabere Vladu u roku od 90 dana od dana kada predsjednik Crne Gore prvi put predloži mandatara.

Prema Ustavu, predsjednik raspisuje parlamentarne izbore prvog narednog dana po raspuštanju skupštine.

Lider Demosa ocijenio je da “predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije imao osnova da danas raspusti Skupštinu Crne Gore”.

“U nadležnostima predsjednika nigdje ne piše da on raspušta parlament. U članu 92 piše da se Skupština raspušta ako ne izabere vladu u roku od 90 dana od kad predsjednik preloži mandatara, ali on nije predložio mandatara”, rekao je Lekić u emisiji "Načisto" na Televiziji Vijesti.

Lekić navodi da “smo zreli za izbore, pogotovo nakon neuspjelog formiranja 44. Vlade, ali da je drugo pitanje je li predsjednik to mogao da izvede”.

Ovo je odluka koja je izbornog karkatera, mislim da to radi u očaju i težnji da obezbijedti imunitet i sve stavlja u pogon. On nije mogao na osnovu Ustava i člana 92 da to uradi. Na osnovu Zakona o predsjedniku koji je on negirao, a koji smo mi usvojili on je to mogao da uradi”, kazao je Lekić za Vijesti.

Prema ocjeni poslnika Demokratske Crne Gore Dragana Krapovića Đukanović trenutno nema legitimitet za raspuštanje Skupštine.

“Sa raspisanim izborima koji će biti za nekoliko dana postavlja se pitanje legitimiteta. S ustavno-pravnog aspekta nema sumnji da Đukanović nije imao pravo na ovaj potez jer u članu na koji se on poziva piše da samo predsjednik raspušta Skupštinu” , rekao je Krapović za televiziju Vijesti.

Lider Socijaldemokrata Damir Šehović pozdravio je odluku o raspuštanju skupštine. Šehović je na Tviteru objavio:

"Pozdravljam odluku predsjednika Crne Gore. Dosta je bilo gaženja države i njenih građanskih, sekularnih i evropskih vrijednosti. Crna Gora će ponovo biti emancipovano društvo političke, nacionalne i vjerske tolerancije, koje je kadro da odbrani dostojanstvo naše zajedničke multietničke državne kuće", zaključio je Šehović.

Šef poslaničkog kluba Slaven Radunović rekao da je bilo očekivano da predsjednik države raspusti skupštinu, navodeći da je time “iskoristio šansu koju su mu dali djelovi parlamentarne većine, koji nijesu dozvolili da se u posljednjem momentu formira 44. Vlada”.

"DF je pokušao sve ne bi li se formirala Vlada i bili smo spremni da se to desi i bez jednog našeg ministra. Ali očito nisu svi bili na visini zadaka kao DF, kojem je krajnji cilj potpuna pobjeda nad DPS-om ispred partijskog interesa", rekao je on za "Vijesti".

Đukanović je odluku o raspuštanju skupštine donio neposredno uoči nedjeljnih izbora za predsjednika na kojima će aktuelni šef države i lider opozicije pokušati da osvoji još jedan mandat protiv trojice lidera vladajuće većine.

XS
SM
MD
LG