Linkovi

Senat o strožoj kontroli oružja tek posle letnje pauze


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Posle najnovijih masovnih ubistava u El Pasu i Dejtonu, u kojima je ubijena 31 osoba, u Vašingtonu bi mogao da bude napravljen važan korak ka strožoj kontroli oružja. Predsednik Donald Tramp rekao je da se vode ozbiljni razgovori o opsežnijim bezbednosnim proverama kupaca oružja, dok je lider većine u Senatu Mič Mekonel, koji je do sada bio protiv takvih mera, poručio da će razmotriti tu ideju, ali kada se završi letnja pauza u Kongresu.

Vrh republikanske stranke razmišlja o strožoj kontroli oružja i lider većine u Senatu kaže da je otvoren da se preispitaju nove mere.

“Bezbednosne provere i preventivno oduzimanje oružja biće svakako nešto o čemu ćemo prvo i konkretno raspravljati”, kazao je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel koji odbija da ranije sazove kolege u Kongres -koji je na letnjoj pauzi.

Senat nije usvojio dva zakona o bezbednosnim proverama koje je usvojio Predstavnički dom još u februaru.

I predsednik Donald Tramp je najavio podršlu i rekao da je u kontaktu sa Nacionalnim udruženjem vlasnika oružja (NRA) i sa predstavnicima u Kongresu.

“Imam dobre odnose sa NRA, mnogo poštujem ljude iz NRA, razgovarao sam više puta sa njima, više puta. Zaista treba da imamo bezbednosne provere, i to nije pitanje da li ste iz NRA, Republikanske ili Demokratske partije. Pričao sam juče sa Mičom Mekonelom, potpuno se slaže, kaže da je samo čekao moj poziv. Razgovarao sam sa senatorima, vrlo vrlo konzervativnim, a kad to kažem, mislim na najbolji način. Oni su zagovornici Drugog amandmana i njima je jasno da ne želimo oružje u rukama ljudi koji su ludi, mentalno poremećeni, loši i opasni. Republikanci su za ovo, ali i demorate. Pričao sam juče dugo sa Nensi Pelosi, i sa Čakom Šumerom, imali smo odlične razgovore."

​Medjutim, NRA je ranije upozorila predsednika da bezbednosne provere neće biti popularne u bazi njegovih pristalica.

Demokrate Nensi Pelosi i Čak Šumer su zajedno sapoštili da ih je predsednik uverio da će razmotriti zakone već usvojene u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG