Linkovi

Broj žrtava u El Pasu porastao na 22


Građani na bdenju organizovanom posle masovnog ubistva u El Pasu
Građani na bdenju organizovanom posle masovnog ubistva u El Pasu

Broj žrtava masovnog ubistva u El Pasu u Teksasu popeo se na 22, pošto su u bolnici u ponedeljak ujutru preminule još dve osobe.

U masakru su ranjene još 24 osobe.

Osumnjičen je 21-godišnji belac koji je u zatvoru. Teksaško tužilaštvo tereti ga za teško ubistvo - federalno krivično delo za koje je zaprećena smrtna kazna, koja se od nedavno ponovo primenjuje za federalna krivična dela.

Federalni istražitelji ovaj masakr istražuju kao slučaj domaćeg terorizma.

Optuženi za masovno ubistvo je napisao takozvani "manifest" koji je objavljen na jednom vebsajtu, a u kome se pominju termini poput "hispano invazije" Teksasa. Autor manifesta napisao je da očekuje da će biti ubijen tokom napada.

"Jezik u manifestu napadača u skladu je sa onim kako predsednik Donald Tramp opisuje hispano imigrante kao 'osvajače'", rekao je kongresmen Hoakin Kastro iz Teksasa odmah posle masakra.

Zaposleni u Volmartu na mestu masovnog ubistva
Zaposleni u Volmartu na mestu masovnog ubistva

Predsednik Donald Tramp je u obraćanju povodom dva masovna ubistva u SAD za vikend pozvao na "jednoglasnu osudu rasizma i ideje o superiornosti belaca".

Ministar spoljnih poslova Meksika kazao je da je broj državljlana te zemlje ubijenih u "Volmartu" porastao na devet.

Kako je sve počelo?

Policija je počela da dobija pozive u 10.39 po lokalnom vremenu zbog pucnjave u prodavnici Volmart i susednom tržnom centru Cielo Vista u istočnom delu grada.

Tržni centar u El Pasu u kome se desilo masovno ubistvo
Tržni centar u El Pasu u kome se desilo masovno ubistvo

Narednik Robert Gomez, portparol policije El Pasa, rekao je da se najveći deo pucnjave dogodio u Volamrtu, gde je bilo više od 1.000 kupaca i 100 zaposlenih. Mnoge porodice iskoristile su prednosti praznične rasprodaje kako bi se snabdele pred polazak dece u školu, saopštavaju zvaničnici.

"Ovo je nezabeleženo u El Pasu", rekao je Gomez povodom pucnjave.

Ovo je 249. pucnjava ove godine u Americi

Pucnjava u subotu dogodila se manje od nedelju dana nakon masovne pucnjave na festivalu u Gilorju, Kalifornija, gde je troje ljudi, uključujući dvoje dece, ubijeno, a 13 drugih ranjeno.

To je takođe bila druga pucnjava sa smrtnih ishodima u manje od nedelju dana u prodavnici Volmarta.

Napadač je pucao i ubio dvoje ljudi i ranio još još dvoje u utorak u Misisipiju, pre nego što ga je policija upucala i uhapsila.

XS
SM
MD
LG