Linkovi

Trampove posete Dejtonu i El Pasu: Protesti i sukobi sa političarima


Predsednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija tokom posete El Pasu, u Teksasu, 7. avgust 2019.
Predsednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija tokom posete El Pasu, u Teksasu, 7. avgust 2019.

Predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp posetili su u sredu Dejton u Ohaju i El Paso u Teksasu, gde je u napadima prošlog vikenda ubijena 31 osoba dok su desetine povređene.

Tramp i prva dama su razgovorali sa povređenima u bolnici i pripadnicima hitnih službi, ali nisu obilazili mesta gde su izvršeni napadi.

Trampa su u oba grada dočekali demonstranti, koji su tražili da se usvoje oštriji zakoni o kontroli oružja. Okupile su se i Trampove pristalice.

U El Pasu, gde je napadač ubio 22 osobe, političari su kritikovali predsednika zbog, kako smatraju, zapaljive anti-imigracione retorike.

Protesti u Dejtonu, Ohaju
Protesti u Dejtonu, Ohaju

U Ohaju, Trampa su na aerodromu dočekali zvaničnici iz obe stranke, među kojima je i demokratska gradonačelnica Dejtona Nen Vejli i demokratski senator Šerod Braun.

Vejli i Braun su posle Trampove posete rekli novinarima da su od predsednika zatražili da pozove lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela da prekine letnju pauzu i razmotri zakonski predlog o jačanju bezbednosne kontrole kupaca oružja.

Tramp ih je kasnije kritikovao zato što su, kako je naveo, sugerisali da nije trebalo da poseti Dejton.

"Nije trebalo da se danas bave politikom", rekao je američki predsednik.

Američki predsednik je uoči obilaska dva grada rekao da želi da pooštri bezbednosnu proveru kupaca oružja posle masovnih ubistava, koja su se dogodila u razmaku od 13 sati, ali i dodao da nema političke volje da se usvoji zakon o zabrani automatskog oružja.

Tramp je takođe istakao da želi da osigura da mentalno obolele osobe nemaju pristup oružju. Odbacio je međutim kritike da njegova retorika podstiče nasilje i podele.

"Mislim da moja retorika ujedinjuje ljude", rekao je Tramp.

Međutim, zbog Trampove anti-imigracione retorike, pojedini su se pitali da li je predsednik uopšte imao pravo da poseti pogođene zajednice, naročito u El Pasu, gradu na granici sa Meksikom u kojem živi velika hispanska populacija.

​U El Pasu, pojedini stanovnici i članovi gradske skupštine iz Demokratske stranke, saopštili su da predsednik nije dobrodošao. Demokratski predsednički kandidat Beto O'Rurk, koji je u Predstavničkom domu nekada zastupao El Paso, rekao je da je Trampova retorika dovela do masakra u tom gradu, i pozvao Trampa da odustane od planirane posete gradu.

Tramp je na O'Rurkovu izjavu odgovorio oštrim napadom na Tviteru, gde mu je poručio da ćuti i poštuje žrtve i policiju.

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, koji je trenutno favorit za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke, rekao je na skupu u Ajovi da predsednik "i ponašanjem, i govorom, podstiče ideju o superionosti belaca", da ne nudi moralno liderstvo i da ima "toksični jezik".

Demonstranti u El Pasu nose transparent sa natpisom "Nije dobrodošao"
Demonstranti u El Pasu nose transparent sa natpisom "Nije dobrodošao"

U međuvremenu, republikanci su pod sve većim pritiskom da u Senatu usvoje zakonski predlog, prethodno odobren u Predstavničkom domu, koji predviđa bezbednosne provere svih kupaca oružja, uključujući i na internetu i sajmovima oružja.

Tramp je u govoru u ponedeljak naveo niz razloga za masakre, među kojima su mentalna oboljenja i nasilne video igrice, ali je ignorisao problem lakog pristupa oružju u Sjedinjenim Državama, naročito automatskom.

Napadač iz Dejtona, 24-godišnji Konor Bets je za 30 sekundi ispalio 41 metak, ubio devetoro, a ranio 27 osoba. U El Pasu, napadač je ubio 22 osobe i ranio 24.

XS
SM
MD
LG