Linkovi

Tramp: Moramo da osudimo rasizam i ideju o superiornosti belaca


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da su masovna ubistva koja su se dogodila u El Pasu, Teksasu i Dejtonu, Ohaju “napad na Ameriku” i pozvao da se jednoglasno osude rasizam i ideja o superiornosti belaca.

“Moramo pobediti ove zle ideologije. U Americi nema mesta mržnji. Mržnja razara um, srce i dušu”, rekao je Tramp u Beloj kući, u obraćanju povodom masakara u El Pasu i Dejtonu.

Njegovu retoriku, inače, mnogi ocenjuju kao okidač rasnih podela.

Predsednik je rekao da federalne vlasti asistiraju u istragama masovnih ubistava (klikom na link pogledajte interaktivnu mapu oružanih napada u SAD-u) i pozvao FBI da istražuje zločine iz mržnje i domaći terorizam.

Ističe i da bi oni koji počine masovna ubistva i zločine iz mržnje trebalo da budu osuđeni na smrtznu kaznu - koja se od nedavno ponovo primenjuje na federalnom nivou.

Tramp smatra da SAD treba da rade na smanjenju “kulture nasilja” uključujući i video igrice koje su nasilne.

"Danas je mladima koji su problematični lako da se okruže kulturom koja promoviše nasilje. Moramo da to sprečimo ili značajno smanjimo, i to odmah".

Kaže da je naložio Sekretarijatu za pravosuđe da radi sa društvenim medijima kako bi se detektovale masovne ubice pre nego što počine krivično delo.

Predsednik smatra i da SAD treba da reformišu zakone u oblasti mentalnog zdravlja kako bi se lakše identifikovali oni koji imaju mentalnih problema.

"Moramo osigurati da oni koji predstavljaju rizik za javnu bezbednost nemaju pristup oružju, a i ako ga imaju - da im oružje može biti oduzeto po kratkom postupku", rekao je Tramp i naglasio da su "mentalne bolesti te koje su okidač, a ne oružje".

Tramp je ranije pozivao na strože bezbednosne provere kupaca oružja, ali se onda povukao jer, čini se, nije želeo da ulazi u sukob sa Nacionalnim udruženjem vlasnika oružja (NRA)

Tramp nije pominjao zakone o strožoj kontroli oružja koje je usvojio Predstavnički dom Kongresa, ali je nekoliko sati pre obraćanja na Tviteru napisao da bi "članovi Kongresa mogli da usvoje zakone o strožim bezbednosnim proverama kupaca oružja, a da bi ti propisi mogli biti usvojeni zajedno sa imigracionom reformom"

XS
SM
MD
LG