Linkovi

Gradonačelnici u SAD za oštriju kontrolu oružja posle masovnih ubistava


Demonstranti u El Pasu traže zabranu automatskog oružja
Demonstranti u El Pasu traže zabranu automatskog oružja

Više od 200 američkih gradonačelnika zatražilo je od Senata da prekine letnju pauzu i odobri zakonski predlog o kontroli oružja, posle masovnih pucnjava u Ohaju i Teksasu prošlog vikenda, u kojima je ubijena 31 osoba.

Američka konferencija gradonačelnika, koja zastupa 214 gradova na čijem čelu se nalaze i republikanci i demokrate, poručili su lideru republikanske većine u Senatu Miču Mekonelu i demokratskom lideru Čaku Šumeru da je neophodno hitno usvojiti predlog, koji je u Predstavničkom domu odobren već u februaru.

Zakonskim predlogom predviđene su bezbednosne provere svih kupaca oružja, a period čekanja za kupovinu se produžava sa tri na 10 dana ako posle brze provere postoje određene nedoumice u pogledu potencijalnih kupaca.

Šumer je već zatražio od Senata da usvoji predložene mere, ali je Mekonel blokirao glasanje jer im se protivi.

"U 2019. godini, već je bilo više od 250 masovnih pucnjava" poručili su u pismu čelnici američkih gradova i istakli da su "tragični događaji" u El Pasu u Teksasu i Dejtonu u Ohaju najnoviji podsetnik da "naša zemlja ne može više da čeka da federalna vlada preduzme neophodne mere da spreči ljude koji ne bi trebalo da poseduju vatreno oružje, da ga kupe".

Protesti u Dejtonu, u Ohaju
Protesti u Dejtonu, u Ohaju

Predsednik Donald Tramp, koji je u sredu razgovarao sa preživelima najnovijih napada, rekao je da postoji veća spremnost da se uvedu bezbednosne kontrole kupaca oružja.

To je međutim saopštio i posle masakra u srednjoj školi u Parklendu, na Floridi prošle godine, pre nego što je odustao zbog protivljenja Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja (NRA).

To udruženje se usprotivilo Trampovom stavu i ove nedelje, a američkom lideru je saopšteno da to ne bi bilo popularno među njegovim ključnim pristalicama, od kojih mnoge poseduju oružje, preneo je dnevnik Vašington post.

Tramp je takođe podržao zakonski predlog koji bi lokalnim vlastima širom SAD omogućio da oduzmu oružje onima za koje se veruje da su opasnost po sebe i druge. Poručio je međutim da nema političke volje da se zabrani prodaja automatskog oružja.

U Dejtonu, policija je ubila napadača, 24-godišnjeg studenta, 30 sekundi nakon što je ispalio 41 metak iz automatskog oružja i ubio devetoro ljudi, a povredio 27. U El Pasu, 21-godišnji muškarac ubio je 22 osobe, a ranio 24. Meta napada bili su hispanci.

XS
SM
MD
LG