Linkovi

Ukrajinske snage napreduju, Rusija se povlači iz Hersona


Ukrajinske snage na frontu u Hersonskoj oblasti (Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)
Ukrajinske snage na frontu u Hersonskoj oblasti (Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)

Ukrajinske trupe nastavile su da napreduju u četvrtak nakon što je Moskva naredila jedno od najvećih povlačenja od početka rata, mada Kijev upozorava da bi Rusi koji bježe i dalje mogli da pretvore Herson u "grad smrti", prenosi agencija Rojters.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je u intervjuu agenciji Rojters da Rusija ima 40.000 vojnika u Hersonskoj oblasti i da obaveštajni podaci pokazuju da su ruske snage i dalje u hersonu, oko njega i na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

"Nije tako lako povući te snage iz Hersona za dan ili dva. Biće potrebna nedelja minimum", ocijenio je Reznikov.

Ukrajinska državna televizija prikazala je snimak stanovnika sela Snihurivka, 55 kilometara sjeverno od grada Hersona, kako pozdravljaju manju grupu ukrajinskih vojnika. Rojters je potvrdio lokaciju snimka.

"Danas, 10. novembra 2022. godine, Snihurivku su oslobodile snage 131-og bataljona. Slava Ukrajini", proglasio je jedan od komandanata.

Nekoliko kilometara dalje, u jednom razrušenom selu do kojeg je stigla ekipa Rojtersa - u području već pod kontrolom ukrajinskih snaga - bilo je mirno, prvi put od početka rata, naveli su stanovnici.

"Kao da nema rata. Nadamo se da tišina znači da Rusi odlaze", rekla je za Rojters 85-hodišnja Nadja Nizarenko.

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužnji rekao je da su ukrajinske snage napredovale 7 kilometara protekla 24 sata i da su ponovo uspostavile kontrolu nad 12 naselja na jugu, mada nije potvrdio da li se ruske snage zaista povlače kao što je najavljeno.

"Nastavljamo da sprovodimo ofanzivu u skladu sa našim planom", napisao je na Telegramu.

Ukrajinski predsjednik je kasnije, u večernjem obraćanju, rekao da je oslobođeno 41 naselje.

Rusija je u četvrtak saopštila da su njene trupe počele da se povlače iz Hersona. Rusko ministarstvo odbrane izvijestilo je o "manevru jedinica ruske grupe" na suprotnu obalu rijeke Dnjepar od one na kojoj je Herson, dan nakon što je ministar naredio povlačenje trupa iz grada i obližnjih područja, prenosi agencija Asošijeted pres.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da ruske snage nemaju drugi izbor nego da pobjegnu iz Hersona, ali su i dalje oprezni i strahuju zbog moguće zasjede.

Povlačenje ruskih snaga iz Hersona - jedine regionalne prijestonice koju je Moskva osvojila - bio bi jedan od najvećih neuspjeha Rusije, poput povlačenje iz Kijeva prvih dana rata. Ako ukrajinske snage ponovo uspostave kontrolu nad Hersonom, to bi moglo da im pomogne da povrate izgubljenu teritoriju na jugu, uključujući i Krim koji je Moskva nelegalno anektirala 2014. godine.

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tvitovao je u četvrtak da Rusija želi da pretvori Herson u "grad smrti", da postavlja mine svugdje - od stanova do kanalizacija - i da planira da granatra grad s druge obale rijeke.

"Ovako izgleda ruski svijet: dođu, pljačkaju, slave, ubijaju svjedoke, ostavljaju ruševine i odlaze", naveo je Podoljak na Tviteru.

Rusija odbacuje optužbe da ubija civile uprkos tome što je tokom sukoba bombardovala stambena područja. Proteklih nedelja je evakuisala hiljade civila iz područja Hersona, što je Ukrajina nazvala prisilnom deportacijom.

Sjedinjene Države saopštile su da postoje određeni nagovještaji da ruske snage možda planiraju da se povuku iz Hersona.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je da rusko povlačenje iz nekih područja Ukrajine ne znači da je to kraj rata. Takođe je dodao da Vašington ne vrši pritisak na Kijev da pregovara sa Rusijom.

Bijela kuća takođe je objavila novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, od 400 miliona dolara, u kojem će biti i sistemi za protivvazdušnu odbranu. Saliven je rekao da će u paketu, između ostalog, biti rakete za sisteme Houk (Hawk), kao i sistemi Avendžer (Avenger), opremljeni raketama stinger.

XS
SM
MD
LG